Hummus ze szparagami

Hummus ze szparagami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Szparagi : 250g pęczek
Ciecierzyca : 1 puszka
Czosnek : 1 ząbek
Tahini : 2 łyżki
Koperek : 1 łyżka posiekanego
Sok z cytryny : 2-3 łyżki
Oliwa : 4 łyżki
Woda : 2-3 łyżki
Pieprz i sól : do smaku

Wiosenny przepis na pastę? Proszę bardzo!

  • 15 minut
  • Serves 1
  • Medium

Składniki

Share

Hummus ze szparagami

Hummus jak to hummus, zawsze jest dobry. Jego z pewnością wielką zaletą jest to, że możemy go przygotować na wiele równych styli smakowych. Dzisiaj przygotowałem hummus ze szparagami, czyli iście wiosenną pastę. Zresztą jeśli lubisz szparagi, to zapraszam Cię również do mojego przepisu na risotto ze szparagami i szybki krem ze szparagów.

Jaki jest hummus ze szparagami?

Lekki i świeży, dzięki użyciu dużej ilości szparagów, koperku i cytryny, ale z delikatnym pazurem, którego nadaje czosnek. Z pewnoscią jest to pasta, która świetnie sprawdzi się na posiady przy winie i krakersach. Jesteś bezglutenowcem? Mam dla Ciebie super przepis na bezglutenowe krakersy.

Z czym podawać hummus?

Oczywiście mogą być to tak jak u mnie krakersy, w tym również domowej roboty bezglutenowe z linku powyżej. Świetne też będzie świeże pieczywo. Ja ostatnio jestem zakochany w podpłomykach z patelni, które są niesamowicie proste do zrobienia, a przy tym jakie pyszne…

Szukasz innych przepisów na pasty?

Na wstępie polecam Ci moją książkę pt. “Hummusy i pasty“, w której znajdziesz bardzo dużo inspiracji. Co do przepisów z bloga, to ostatnio moimi ulubionymi są wegański paprykarz, pasta z czerwonej soczewicy, pasta z zielonej soczewicy oraz pasta ze słonecznika.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Szparagi : 250g pęczek
Ciecierzyca : 1 puszka
Czosnek : 1 ząbek
Tahini : 2 łyżki
Koperek : 1 łyżka posiekanego
Sok z cytryny : 2-3 łyżki
Oliwa : 4 łyżki
Woda : 2-3 łyżki
Pieprz i sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku zagotuj wodę. Szparagi pokrój w 2-3 cm kawałki i wrzuć do garnka. Gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je, przelej lodowatą wodą, a nastepnie umieść w misce z zimną wodą. Dzięki temu nie powinny stracić koloru.

2
Gotowe

Nastepnie umieść wszystkie składniki w wysokim naczyniu (wraz ze szparagami odsączonymi z wody) i zmiksuj na gładką pastę.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Poprzedni
Risotto z dynią
Następny
Pasta paprykowa z białej fasoli
Poprzedni
Risotto z dynią
Następny
Pasta paprykowa z białej fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments