• Home
  • Pasta z zielonej soczewicy

Pasta z zielonej soczewicy

Pasta z zielonej soczewicy

Składniki

Ilość porcji:
Soczewica zielona : 100g
Liść laurowy : 3 sztuki
Borowiki suszone : 15g
Sos sojowy jasny : 2 łyżki
Olej : 5 łyżek
Suszony majeranek : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Pasta z zielonej soczewicy to połączenie dobrej jakości białka i niesamowitego smaku. Zrobienie jej zajmie co prawda kilkadziesiąt minut, ale naprawdę warto!

Składniki

Share

Pasta z zielonej soczewicy

Do tego, że strączki są zdrowe, chyba nikogo przekonywać nie muszę. Sposobów na ich wykorzystanie jest multum. Bardzo lubię z nich robić jednogarnkowe dania, jak dahl z czerwonej soczewicy oraz pasty kanapkowe, z których chyba najpopularniejszą jest hummus zrobiony z ciecierzycy. Dzisiejsza propozycja to pasta z zielonej soczewicy, która została połączona ze wspaniałymi borowikami. Pomimo że nie są to tanie grzyby, to na prawdę warto po nie sięgnąć, ponieważ niesamowicie wzbogacają smak każdego dania, a w tym przypadku pasty.

Koniecznie do pasty zafundujcie sobie ogórki kiszone lub korniszony! Świetnie komponują się nie tylko z wódką, ale i pastą.

Inne przepisy na pasty znajdziesz m.in. w mojej książce Hummusy i pasty. Sprawdź koniecznie!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Soczewica zielona : 100g
Liść laurowy : 3 sztuki
Borowiki suszone : 15g
Sos sojowy jasny : 2 łyżki
Olej : 5 łyżek
Suszony majeranek : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do wrzącej wody z liśćmi laurowymi i gotuj do miękkości. Następnie wywal liście laurowe, soczewicę ponownie przepłucz. W czasie gdy gotuje się soczewica, zalej borowiki gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wylej wodę. Do wysokiego naczynka wrzuć soczewicę, borowiki i pozostałe składniki. Zmiksuj na gładką pastę.

Koktajl truskawkowy
Poprzedni
Koktajl truskawkowy
Następny
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami




Koktajl truskawkowy
Koktajl truskawkowy
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

mam pytanie, czy borowików nie gotujemy tylko parzymy je ?

Marlena

Wlasnie zrobilam, jest obledna 😋😋😋