Wegańska feta z tofu

0 0
Wegańska feta z tofu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Oregano: 3 łyżeczki
Sól: 4 łyżeczki
Cytryna: 1 sztuka
Oliwa z oliwek: 200 ml
Czosnek: 3 ząbki
Tofu naturalne: 200g
Opcjonalnie
Rozmaryn: 1-2 gałązki
Ocet jabłkowy: 5 łyżek
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Wegańska feta z tofu – prosty i szybki przepis

Na ogół wegańskie sery nie są zbyt pyszne. Woskowate, podobne do niczego, ale… lepszy rydz niż nic, zwłaszcza na pizzy. Jednak wegańska feta z tofu jest inna, wyjątkowa. Pełna smaku, wyrazista… po prostu REWELACYJNA. Feta z tofu, to klasa sama w sobie, nie jakiś pospolity zastępnik.

  • Ja lubię, gdy serek a’la feta jest intensywny i kwaśny. Jeśli nie lubisz octu lub chcesz otrzymać delikatniejszy serek, dodaj mniej octu lub z niego zrezygnuj!
  • Do marynaty, z której już wyciągniesz tofu (zjesz je), możesz ponownie wrzucić świeże tofu! Nie musisz jej wylewać za każdym razem. Spokojnie można użyć jej dwa razy.

Do czego można jej użyć?

Do czego tylko chcesz. Możesz jej używać dokładnie tak samo jak zwykłej fety. Na zdjęciu powyżej, masz moje wykorzystanie jej w sałatce a’la greckiej. Przy okazji, jeśli lubisz sałatki, to koniecznie zobacz moje przepisy na sałatki 😉 Świetnie sprawdzi się w koreczkach, w towarzystwie oliwek. A naleśniki ze szpinakiem i fetą lub naleśniki z brokułami i fetą… Bajka! 😍 Bardzo dobrze będzie smakowała też na ostatnio dodanej, pizzy z patelni.

Gotowy serek możesz jeść już po kilku godzinach od zamarynowania. Przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.

Feta z tofu – krótki filmik z przygotowywania

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Oregano: 3 łyżeczki
Sól: 4 łyżeczki
Cytryna: 1 sztuka
Oliwa z oliwek: 200 ml
Czosnek: 3 ząbki
Tofu naturalne: 200g
Opcjonalnie
Rozmaryn: 1-2 gałązki
Ocet jabłkowy: 5 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

Ocet (jeśli lubisz), oregano, rozmaryn (jeśli używasz), sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pokrojony w plastry czosnek umieść w pojemniku. Wystrząsaj porządnie, żeby składniki się połączyły.

2
Gotowe

Pokrój tofu w kostkę i wrzuć do pojemnika z marynatą. Wymieszaj, zamknij pojemnik i wstaw do lodówki. Jedz już po kilku godzinach. Przechowuj do 3-4 dni.

Konrad Budzyk

Prosty przepis na naleśniki bez jajek
previous
Prosty przepis na wegańskie naleśniki bez jajek
Ratatuj - przepis na gulasz warzywny
next
Ratatuj – Gulasz Warzywny
Prosty przepis na naleśniki bez jajek
previous
Prosty przepis na wegańskie naleśniki bez jajek
Ratatuj - przepis na gulasz warzywny
next
Ratatuj – Gulasz Warzywny
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Potrzebny jest ten tłuszcz z oliwy? Próbowałam już innych przepisów na tofu feta i zawsze ta oliwa. No nie leży mi, jak wyciągam to to się tak klei, smak oliwy też nie powala. Można zrobić kostki feta bez żadnego tłuszczu? Chyba się da, prawda?

Konrad Budzyk

Olej jest m.in. po to, żeby nie dłużej była świeża nasza feta, ale… mozna próbować bez 🙂 Ewentualnie mozna użyć zwykłego oleju 🙂

Ewa

Można zalać woda z kiszonych ogórków, po 3 dniach pycha.

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x