Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 200g
Woda spod ciecierzycy : z 1/2 puszki 80g
Margaryna : 80g
Cukier trzcinowy : 100g
Gorzka czekolada : 1 tabliczka
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Sól : szczypta
Cynamon : szczypta

Ciekawy, prosty i wciągający smak? To na pewno ciasteczka z czekoladą. Nie musisz być Pascalem czy Magdą Gessler, żeby zrobić ciastka z czekoladą. Do roboty.

Składniki

Share

Ciasteczka z czekoladą

Nie są modne, bo w składnikach próżno szukać jarmużu, spiruliny lub jagód goi. Nie są zdrowe, bo mają cukier i margarynę… ale wiesz co? SĄ PYSZNE!!! Ciasteczka z czekoladą, według dzisiejszego przepisu, to bardzo klasyczne składniki i smak. Zasmakują każdemu, kto lubi słodkości.

ciastka z czekoladą

Do przygotowania ich użyłem czekolady gorzkiej, ale równie dobrze możesz poszukać w sklepach groszków czekoladowych lub użyć innej ulubionej czekolady. Pamiętaj jednak, że jeśli już chcesz dodawać słodszą czekoladę (zawierającą więcej cukru), to koniecznie zmniejsz jego ilość w cieście, bo zrobi się ulepek. Ciastka z czekoladą mogą być bardzo chrupiące, jak i miękkie. Wszystko zależy, z której propozycji nałożenia ich na blaszkę skorzystasz. Dla mnie jeden i drugi jest świetny.

ciasteczka z czekoladą

Inne ciekawe przepisy na ciastka:

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 200g
Woda spod ciecierzycy : z 1/2 puszki 80g
Margaryna : 80g
Cukier trzcinowy : 100g
Gorzka czekolada : 1 tabliczka
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Sól : szczypta
Cynamon : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki, za wyjątkiem czekolady, umieść w malakserze i porządnie wyrób. Ewentualnie możesz zrobić to w misce za pomocą łyżki. Ciasto będzie lepkie.

2
Gotowe

Połam czekoladę na kawałeczki (im mniejsze tym lepiej) i wrzuć do ciasta. Porządnie wmieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i układaj ciasteczka. Są na to dwa sposoby.
1. Połóż ciasto (1 duża łyżka) i tyle... ciastka wyjdą miękkie w środku i tylko delikatnie chrupiące na zewnątrz.
2. Zwilż ręce wodą lub mlekiem, weź część ciasta (1 duża łyżka = 1 ciastko) i uformuj w ręce kulkę. Połóż na blaszce i porządnie rozgnieć (jak na zdjęciu).
Piecz około 20 minut.

boczniaki w panierce
Poprzedni
Boczniaki w panierce
Ryż w sosie chilli
Następny
Ryż w sosie chilli




boczniaki w panierce
Boczniaki w panierce
Ryż w sosie chilli
Ryż w sosie chilli
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Czy mąka pszenna pełnoziarnista sprawdzi się w tym przepisie?

Ania

w smaku rewelacja 🙂