Bezglutenowe krakersy z ziaren

Bezglutenowe krakersy z ziaren

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane : 50g
Pestki dyni : 25g
Nasiona chia : 25g
Suszona żurawina : 25g
Olej : 1 łyżka
Woda : 3 łyżki
Sól : szczypta

Te bezglutenowe krakersy są niesamowite. Zrobione z ziaren i płatków owsianych miażdżą system... idealne do chrupania lub maczania w pastach.

Składniki

Share

Bezglutenowe krakersy z ziaren

Na regalikach w salonie, mam sporo nasion, orzechów i suszonych owoców. Zazwyczaj używałem ich jako garnish do sałatek. Niestety (albo stety) paczuszek zaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa “Hummusy i pasty“. Pomyślałem, że przydatne mogą okazać się bezglutenowe krakersy, które można w gotowych pastach zatapiać i pałaszować ze smakiem. Tak właśnie powstały krakersy z ziaren, które idealnie nadają się do maczania w pysznych pastach, jak i samodzielnego chrupania!

Dla mnie żurawina była wspaniałym dodatkiem do krakersów. Świetnie komponuje się z wytrawnymi smakami. Jeśli jednak jej nie macie lub nie lubicie, to z powodzeniem można dodać rodzynek lubą po prostu ją pominąć! Krakersy wyjdą równie dobre.

Aby Krakersy były w 100% bezglutenowe, należy użyć płatków owsianych z certyfikatem -> KLIKNIJ

Szukasz zdrowej żywności? KLIKNIJ i sprawdź

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane : 50g
Pestki dyni : 25g
Nasiona chia : 25g
Suszona żurawina : 25g
Olej : 1 łyżka
Woda : 3 łyżki
Sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale nie na gładko. Odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Utnij duży kawałek papieru do pieczenia. Przełóż ugniecioną masę z malaksera na jedną połowę papieru. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami na dość cienki płat. Pokrój na prostokąciki, kwadraciki, romby lub trójkąty... jak chcesz. U mnie wyszło 15 krakersów. Przełóż krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15 minut lub do momentu, gdy zaczną wyglądać jak na zdjęciu. Wyjmij, przestudź i zajadaj.

Poprzedni
Hummus ze szparagami
Następny
Pasta paprykowa z białej fasoli




Hummus ze szparagami
Pasta paprykowa z białej fasoli
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dot

Świetny pomysł! Czy zamiast chia mogę użyć siemienia lnianego?

Paulina

Witam. Co mozna zamiast platkow owsianych- niemoge. Moze platki jaglane? Pozdrawiam.

Magdalena

Zrobiłam z rodzynkami ale trochę się przypiekły, następnym razem użyję innego składnika, fajny i szybki przepis.

Joanna

Krakersy zrobione, pycha 😍 bardzo polecam