Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Cukinia: 2 duże
Czerwona cebula: 1 mała
Czosnek: 2 ząbki
Sos sojowy: 1 łyżka
Olej spod suszonych pomidorów: 2 łyżki
Pomidory suszone: 10 sztuk
Pomidorki koktajlowe: lub 1 duży pomidor 6 sztuk
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych

Szukasz lekkiego, ale pożywnego obiadu? Tutaj go znajdziesz!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych

Share

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Cukinia to jedno z tych warzyw, którego moim zdaniem nie sposób nie lubić. Jest stosunkowo neutralna w smaku, przyjemnie chrupiąca oraz ogólnodostępna. Uwielbiam ją piec z różnymi farszami, eksperymentować z ich smakami, a dzisiaj podam Wam przepis, na jeden z moich ulubionych, a zarazem klasycznych farszy. Jestem przekonany, że cukinia w takim wydaniu, przypadnie Ci do gustu.

Istotne jest, żeby kasza jaglana, której będziesz używać, była dobrej jakości. Niestety, ale czasami te tanie marketowe, smakują jak mydło i mogą zepsuć danie. Ja zazwyczaj sięgam po kaszę jaglaną ekologiczną, ponieważ nie jest droga, a gotuje się i smakuje rewelacyjnie.

Z czym ją podawać?

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną będzie świetnie smakowała sama, jak i w towarzystwie sosu. Osobiście polecam Ci wegański sos czosnkowy, a jeśli wolisz coś mniej kalorycznego i zdrowszego, to wypróbuj sos czosnkowy z nerkowców.

Kilka propozycji z cukinią

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 100g
Cukinia: 2 duże
Czerwona cebula: 1 mała
Czosnek: 2 ząbki
Sos sojowy: 1 łyżka
Olej spod suszonych pomidorów: 2 łyżki
Pomidory suszone: 10 sztuk
Pomidorki koktajlowe: lub 1 duży pomidor 6 sztuk
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie

1
Gotowe

Opłucz i ugotuj kaszę jaglaną.

2
Gotowe

W międzyczasie przekrój cukinie wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki wydrąż je. Ma wyglądać, tak jak na zdjęciu.

3
Gotowe

Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek, przekrojone na cztery części pomidorki koktajlowe (jeśli używasz zwykłego pomidora, to pokrój go w kostkę), pokrojone w kostkę pomidory suszone, olej spod nich, sos sojowy oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cukinie nafaszeruj dokładnie, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 15 minut. Gotowe!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
previous
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Sałatka z botwinki
next
Sałatka z botwinki
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
previous
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Sałatka z botwinki
next
Sałatka z botwinki
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Ależ ja się cieszę, że trafiłam na twoją stronę! Moja córka jest poczatkującą weganką i wymyśla niestworzone rzeczy, a widzę że można całkiem normalnie 😉

Kasia

Wygląda fantastycznie 😉

Dorota Smakuje

Kasza jaglana, suszone pomidory, cukinia – moje smaki – mniam!

Beata M.

Cukinia w pysznym wydaniu. Nie trzeba wcale być weganką, żeby chcieć ją zjeść 😉

Ela

Lubię cukinię pod każdą postacią, fajna propozycja. 🙂

Damian

Czyli tego wydrążonego miąższu z cukini nie dodajemy do farszu?

Damian

Dzięki 🙂

Moje propozycje

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x