Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Cukinia : 2 duże
Czerwona cebula : 1 mała
Czosnek : 2 ząbki
Sos sojowy : 1 łyżka
Olej spod suszonych pomidorów : 2 łyżki
Pomidory suszone : 10 sztuk
Pomidorki koktajlowe : 6 sztuk lub 1 duży pomidor
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych

Szukasz lekkiego, ale pożywnego obiadu? Tutaj go znajdziesz!

Składniki

  • Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych

Share

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Cukinia to jedno z tych warzyw, którego moim zdaniem nie sposób nie lubić. Jest stosunkowo neutralna w smaku, przyjemnie chrupiąca oraz ogólnodostępna. Uwielbiam ją piec z różnymi farszami, eksperymentować z ich smakami, a dzisiaj podam Wam przepis, na jeden z moich ulubionych, a zarazem klasycznych farszy. Jestem przekonany, że cukinia w takim wydaniu, przypadnie Ci do gustu.

Istotne jest, żeby kasza jaglana, której będziesz używać, była dobrej jakości. Niestety, ale czasami te tanie marketowe, smakują jak mydło i mogą zepsuć danie. Ja zazwyczaj sięgam po kaszę jaglaną ekologiczną, ponieważ nie jest droga, a gotuje się i smakuje rewelacyjnie.

Z czym ją podawać?

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną będzie świetnie smakowała sama, jak i w towarzystwie sosu. Osobiście polecam Ci wegański sos czosnkowy, a jeśli wolisz coś mniej kalorycznego i zdrowszego, to wypróbuj sos czosnkowy z nerkowców.

Kilka propozycji z cukinią

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana : 100g
Cukinia : 2 duże
Czerwona cebula : 1 mała
Czosnek : 2 ząbki
Sos sojowy : 1 łyżka
Olej spod suszonych pomidorów : 2 łyżki
Pomidory suszone : 10 sztuk
Pomidorki koktajlowe : 6 sztuk lub 1 duży pomidor
Papryka słodka : 1 łyżeczka
Oregano : 1 łyżeczka
Pieprz i sól : do smaku
Opcjonalnie, jeśli masz, możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie

1
Gotowe

Opłucz i ugotuj kaszę jaglaną.

2
Gotowe

W międzyczasie przekrój cukinie wzdłuż i przy pomocy małej łyżeczki wydrąż je. Ma wyglądać, tak jak na zdjęciu.

3
Gotowe

Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do miski. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek, przekrojone na cztery części pomidorki koktajlowe (jeśli używasz zwykłego pomidora, to pokrój go w kostkę), pokrojone w kostkę pomidory suszone, olej spod nich, sos sojowy oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cukinie nafaszeruj dokładnie, umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 15 minut. Gotowe!

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Poprzedni
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Sałatka z botwinki
Następny
Sałatka z botwinki




Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Sałatka z botwinki
Sałatka z botwinki
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna

Ależ ja się cieszę, że trafiłam na twoją stronę! Moja córka jest poczatkującą weganką i wymyśla niestworzone rzeczy, a widzę że można całkiem normalnie 😉

Kasia

Wygląda fantastycznie 😉

Dorota Smakuje

Kasza jaglana, suszone pomidory, cukinia – moje smaki – mniam!

Beata M.

Cukinia w pysznym wydaniu. Nie trzeba wcale być weganką, żeby chcieć ją zjeść 😉

Ela

Lubię cukinię pod każdą postacią, fajna propozycja. 🙂

Damian

Czyli tego wydrążonego miąższu z cukini nie dodajemy do farszu?

Damian

Dzięki 🙂