Wegański sos czosnkowy

0 0
Wegański sos czosnkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe:: 200ml
Olej:: 300ml
Czosnek:: 2 ząbki
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Musztarda:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Oregano:: 2 łyżeczki

Nutritional information

100g
Porcja
457
Kalorie
2g
Białko
50g
Tłuszcz
1g
Węglowodany
0g
Błonnik

Masz ochotę na czosnkowe uniesienie? Szukasz przepisu na sos dobry do wszystkiego? Koniecznie wypróbuj domowy sos czosnkowy!

  • 5 min
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na wegański sos czosnkowy

Jaki jest Twój ulubiony dodatek do pizzy, burgera, frytek…? U mnie numerem jeden jest wegański sos czosnkowy, którego mógłbym używać niemalże do wszystkiego. Robi się go bardzo szybko, jest pyszny, ale ma jedną wadę… na randkę się nie nadaje 😂

Bardzo podobnie się go robi, jak klasyczny wegański majonez z mleka sojowego. Dla mnie jedno i drugie, to prawdziwa… PETARDA!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe:: 200ml
Olej:: 300ml
Czosnek:: 2 ząbki
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Musztarda:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Oregano:: 2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Umieść wszystkie składniki za wyjątkiem oleju, bazylii i oregano w wysokim pojemniku. Zmiksuj.

2
Gotowe

Zacznij powoli dolewać olej stale miksując, przestań w momencie, gdy konsystencja będzie satysfakcjonująca. Dodaj oregano oraz bazylię i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Surówka Coleslaw
next
Wegański kebab
previous
Surówka Coleslaw
next
Wegański kebab
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kama

W końcu znalazłam wersję dla wegan, dzięki!

Ola

Mam pytanie i mam nadzieję, że pomożesz 🙂
Co zamiast oleju mogę zastosować do sosów?
Nie używam tłuszczów stąd moje pytanie.

P.S. pyszności tutaj odkryłam 🙂 Mniam 🙂

Kasia

Jest mega!!!!!

Katarzyna

Najlepszy, jaki jadłam. Po prostu MEGA!!!!!

Kasia

Mmm pyszny! W końcu trafiłam na idealny, tylko wyszło tego jak dla armii, ale cgyba można zamrozić.(?)

Kasia

Dopiero teraz zobaczyłam opcję ustawienia proporcji🙈

Angelika

Witam. Czy można zastąpić mleko sojowe mlekiem owsianym?

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x