Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior : 1 sztuka
Marchewka : 2 sztuki
Olej : 2 łyżki
Pieprz i sól : do smaku
Ciecierzyca : 1 puszka 100g suchej
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Oregano : 1 łyżeczka
Cukier : 1 łyżeczka
Kumin : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Olej : 2 łyżki
Zielona pietruszka : 1/2 pęczka

Szybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi warzywami. Idealna jako samodzielne danie.

Składniki

Share

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Kalafior w sezonie wiosenno-letnim, to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest w tym czasie na straganach relatywnie tani, bardzo smaczny i można za jego pomocą, uklecić naprawdę wspaniałe wspaniałości. Tym razem powstała sałatka z pieczonym kalafiorem, która była moim stosunkowo lekkim i prostym obiadem, w słoneczny i piękny dzień.

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Do sałatki nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego dressingu, ponieważ warzywa po upieczeniu są wspaniale soczyste, a ciecierzyca idealnie doprawiona.

Co jeszcze można zrobić z kalafiorem?

Na blogu pojawiły się również takie hiciory jak kalafior pieczony w całości, kotleciki z kalafiora, hummus z kalafiora, czy rewelacyjna indyjska zupa kalafiorowa. Jak widać, kalafior jest niesamowicie uniwersalny. I jak tu go nie kochać? 😅

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Kalafior : 1 sztuka
Marchewka : 2 sztuki
Olej : 2 łyżki
Pieprz i sól : do smaku
Ciecierzyca : 1 puszka 100g suchej
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Oregano : 1 łyżeczka
Cukier : 1 łyżeczka
Kumin : szczypta
Pieprz i sól : do smaku
Olej : 2 łyżki
Zielona pietruszka : 1/2 pęczka

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciecierzycę umieść w misce, wymieszaj z przyprawami i olejem. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora i marchewkę obierz. Kalafiora podziel na różyczki, a marchewkę pokrój w półksiężyce. Polej je olejem, posyp solą oraz pieprzem. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blachy do piekarnika, piecz około 15-20 minut, co jakiś czas sprawdzając. Jeśli ciecierzyca lub warzywa dojdą wcześniej, to wyjmij blachę.

2
Gotowe

Upieczone warzywa wyłóż na talerz, posyp obficie ciecierzycą oraz posiekaną zieloną pietruszką. Zajadaj!

Zupa bezrybna
Poprzedni
Zupa bezrybna
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Następny
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami




Zupa bezrybna
Zupa bezrybna
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej

Super

Słodko Słodka

Muszę się w końcu przekonać do tej ciecierzycy, smakowite danie muszę przyznać 🙂