Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia : 1 duża
Pomidor : 2 średnie
Kiełki : do ozdoby
Cebula czerwona : 1/2 dużej
Dressing
Wegański majonez : 4 łyżki
Woda : 2 łyżki
Czosnek : 2 ząbki
Koperek : 1/2 wiązki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Masz ochotę na wyjątkową, względnie prostą i tanią sałatkę? Sałatka z cukinii jest właśnie dla Ciebie! Kilka chwil wystarczy, aby cieszyć się jej smakiem i wyglądem.

Składniki

  • Dressing

Share

Sałatka z cukinii

Z sezonu na cukinię trzeba korzystać! Jest tania, nasza, polska i pyszna, więc grzechem byłoby po nią nie sięgać. Sposobów na jej wykorzystanie jest dużo, a dzisiaj chciałbym Wam pokazać jeden z nich. Sałatka z cukinii to świetna propozycja na lekki obiad lub bardziej nowoczesny… lunch. W lecie rzadko mam ochotę na ciężkie jedzenie i z chęcią sięgam po sałatki. Cukinię do sałatki można wystrugać obieraczką lub, tak jak ja, ukręcić niteczki za pomocą spiralizera. Jest to świetne urządzenie, z którego często chętnie korzystam. Z jego pomocą możesz zrobić nie tylko tę sałatkę, ale również makaron z cukinii i innych warzyw.

Na blogu znajdziesz również inne przepisy z wykorzystaniem cukinii. Poza powyższym makaronem, możesz zrobić komosę lub ryż z cukiniązupę krem z grillowanej cukinii jak i cukinię faszerowaną.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cukinia : 1 duża
Pomidor : 2 średnie
Kiełki : do ozdoby
Cebula czerwona : 1/2 dużej
Dressing
Wegański majonez : 4 łyżki
Woda : 2 łyżki
Czosnek : 2 ząbki
Koperek : 1/2 wiązki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Dressing

Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj. Wymieszaj wegański majonez (u mnie sojonez) ze wszystkimi składnikami.

2
Gotowe

Sałatka

Przy pomocy spiralizera lub obieraczki zrób z cukinii "makaron". Umieść go na talerzach doi podania. Pokrój pomidora w cząstki (osiem części), posiekaj czerwoną cebulę i ułóż je na cukinii. Polej dressingiem i udekoruj kiełkami.

Poprzedni
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty
Następny
Gazpacho – hiszpański chłodnik




Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty
Gazpacho – hiszpański chłodnik
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

jem oczami, zrobię na pewno 🙂

ola

kocham takie sałatki !!

Maja

Bardzo fajny przepis 🙂 jak wrócę z pracy to na pewno przetestuje 🙂

kasia

spróbuję zrobić ale zamiast majonezu bedzie tofu silken 🙂 Zobaczymy 🙂