Ratatuj – Gulasz Warzywny

0 0
Ratatuj – Gulasz Warzywny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 1 sztuka
Imbir: 1-2 cm
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Cukier: 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka
Bakłażan: 1 sztuka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Majeranek: 1 łyżeczka
Wino czerwone pólwytrawne: 100 ml
Cukinia: 1 sztuka
Papryka: 1 sztuka
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Passata: 200g
Pieprz: do smaku
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Ratatuj, czyli prosty przepis na gulasz warzywny

Dawno za mną nie chodziły warzywa tak jak dzisiaj. Wewnętrznie czułem, że muszę sobie zapodać dużą ich dawkę, ale nie miałem koncepcji jak… Nagle wpadł mi do głowy pomysł, żeby upichcić RATATUJ (ratatouille)! Jest to nic innego, jak gulasz warzywny. Przepis na niego pochodzi z Francji, a najważniejszymi składnikami są bakłażan, cukinia, papryka, cebula i pomidory.

Z czym jeść ratatuj?

Z czym tylko chcesz! Idealnie pasuje tutaj świeże pieczywo, ryż, ale sprawdzą się też domowe podpłomyki z patelni. Możesz oczywiście również zjeść bez dodatków.

Innym gulaszem, pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, jest caponata. Składa się ona również z bakłażana, dużej ilości pomidorów i oliwek. W Indyjskich klimatach znajdziesz u mnie curry z cukinią. To również jest gulasz! Tyle pyszności na tym świecie…

Gulasz warzywny – krótki filmik

[Ocena: 4.6]

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 1 sztuka
Imbir: 1-2 cm
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Cukier: 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka
Bakłażan: 1 sztuka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Majeranek: 1 łyżeczka
Wino czerwone pólwytrawne: 100 ml
Cukinia: 1 sztuka
Papryka: 1 sztuka
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Passata: 200g
Pieprz: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i imbir w paski, wrzuć do garnka. Smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj cukier, sól, pokrojonego w dużą kostkę bakłażana i wymieszaj. Smaż 2 minuty.

2
Gotowe

Wsyp przyprawy, wymieszaj. Wlej wino i gotuj 2 minuty. Dodaj pozostałe warzywa, passatę, pieprz, wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 10 minut... GOTOWE!

Konrad Budzyk

Wegańska feta z tofu - przepis
previous
Wegańska feta z tofu
Przepis na sałatka z bakłażanem i szpinakiem
next
Sałatka z bakłażanem i szpinakiem
Wegańska feta z tofu - przepis
previous
Wegańska feta z tofu
Przepis na sałatka z bakłażanem i szpinakiem
next
Sałatka z bakłażanem i szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x