Francuska zapiekanka z soczewicą

Francuska zapiekanka z soczewicą

Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica : 300g
Czerwona cebula : 3 sztuki
Czosnek : 5-6 ząbków
Cukier : 2-3 łyżki
Ziele angielskie : 3 sztuki
Liście laurowe : 3 sztuki
Goździki : 3 sztuki
Jałowiec : 2 sztuki
Marchewka : 2 duże
Pieczarki : 300g
Czerwone wino : 400 ml Wytrawne, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah
Pomidory : 1 puszka
Sos sojowy : 5 łyżek
Cząber : 2 łyżeczki
Tymianek : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 1-2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Ciasto francuskie : 1 sztuka

Wytrawna, aromatyczna i niesamowicie smaczna zapiekanka pokryta chrupiącym ciastem francuskim. Istna poezja smaków!

Składniki

Share

Francuska zapiekanka z soczewicą

Od niedawna mam znowu nieograniczony dostęp do piekarnika i wykorzystuję go tak często, jak tylko mogę. Tym razem wleciała zapiekanka z soczewicą i warzywami duszonymi w czerwonym winie. Robiłem ją już wielokrotnie lata temu, a dzisiaj postanowiłem sobie przypomnieć jej smak… To jest zdecydowanie HICIOR 😍

Zielona soczewica, to jeden z najpopularniejszych strączków i nie ma się czemu dziwić. Idealnie nadaje się do robienia nie tylko zapiekanek, ale również świetne wychodzą kotlety z zielonej soczewicy, czy zupa z zielonej soczewicy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, to zdecydowanie czas nadrobić zaległości.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Użyłem 4 naczyń żaroodpornych, każde dla jednej osoby. Możesz również użyć jednego dużego naczynia, a po upieczeniu podzielić zapiekankę na talerze. Najlepiej jednak wygląda w przedstawiony przeze mnie sposób 😅
  • Dzisiejsza zapiekanka z soczewicą, spijała czerwone, wytrawne, ekologiczne wino marki Cono Sur. Jeśli użyjesz wina półwytrawnego, to dolej kilka łyżek octu balsamicznego.

Francuska zapiekanka z soczewicą

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Zielona soczewica : 300g
Czerwona cebula : 3 sztuki
Czosnek : 5-6 ząbków
Cukier : 2-3 łyżki
Ziele angielskie : 3 sztuki
Liście laurowe : 3 sztuki
Goździki : 3 sztuki
Jałowiec : 2 sztuki
Marchewka : 2 duże
Pieczarki : 300g
Czerwone wino : 400 ml Wytrawne, Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah
Pomidory : 1 puszka
Sos sojowy : 5 łyżek
Cząber : 2 łyżeczki
Tymianek : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 1-2 łyżeczki
Pieprz i sól : do smaku
Ciasto francuskie : 1 sztuka

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj soczewicę, ale nie rozgotuj.

2
Gotowe

Czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, cukier, szczyptę soli, ziele angielskie, goździki, liście laurowe i jałowiec. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe

Dodaj pokrojoną w półksiężyce marchewkę oraz pieczarki. Zamieszaj i smaż około 10 minut.

4
Gotowe

Wlej wino, zagotuj i duś warzywa na średnim ogniu przez około 5-10 minut.

5
Gotowe

Dodaj pomidory (u mnie była to pulpa, ale mogą być krojone), przyprawy i sos sojowy.

6
Gotowe

Dodaj ugotowaną soczewicę, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku.

7
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. Napełnij naczynia żaroodporne, nakryj ciastem francuskim i wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut. Zajadaj.

Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
Poprzedni
Pieczony burak na cieście francuskim
Gulasz z owocem chlebowca
Następny
Gulasz z owocem chlebowca




Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
Pieczony burak na cieście francuskim
Gulasz z owocem chlebowca
Gulasz z owocem chlebowca
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

Czy soczewicą musi być zielona? Czy można ją zastąpić czerwoną lub czarną?

Magdalena

Zrobiłam wczoraj. Z czarną soczewicą. Ciekawe danie….takie inne niż wszystko. Soczewica w najlepszej odsłonie jaką do tej pory jadłam. Mąż był mocno zdziwiony że kuchnia wegetariańska może być tak dobra. Myślę że w najbliższym czasie zabłysnę tym daniem przed gośćmi 😜

Justyna

Przygotowałam dzisiaj, żeby jutro zapiec i muszę się powstrzymywać, żeby tego nie zjeść, jest po prostu fantastyczne! Zagości u mnie na stałe 😊