Jaglane Kinder Country

Jaglane Kinder Country

Składniki

Ilość porcji:
Biała część
Kasza jaglana : 100g
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Wanilia : 1 laska
Woda : 100ml
Cukier trzcinowy : 3-4 łyżki
Orkisz ekspandowany : 90g
Polewa
Gorzka czekolada : 100g
Mleko roślinne : 10 łyżek

Jaglane Kinder Country to pyszny jaglany deser inspirowany popularnym batonikiem. Jestem pewien, że to dużo zdrowsza i subiektywnie pyszniejsza opcja!

Składniki

  • Biała część

  • Polewa

Share

Wegańskie Jaglane Kinder Country, czyli deser z kaszy jaglanej

Ostatnio na blogu pojawiło się sporo zdrowych i szybkich propozycji na śniadania i obiady. Czas więc dzisiaj na coś odrobinę mniej zdrowego, ale za to niesamowicie pysznego i deserowego. A zresztą, jak deser z kaszy jaglanej może być grzeszny?! Jaglane Kinder Country jest bardzo delikatne i kremowe oraz idealnie słodkie. Jesteś fanem ulepków? Sorry, zły adres. Tutaj słodycz jest na odpowiednim poziomie. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, to dodaj ekspandowane ziarna oblane melasą lub miodem. Oczywiście nie ma co go porównywać do oryginału, bo Kinder Country było tylko inspiracją.

Deser jaglany, to zbytnia rozpusta?

Uważasz, że taki deser z kaszy jaglanej jest zbyt kaloryczny i niezdrowy? Nie przesadzaj! Raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na chwilę przyjemności. Zresztą jak już wspomniałem, czy deser jaglany może być grzeszny?! Zobacz jakie to piękne i smakowite…

Jaglane Kinder Country

Deser z kaszy jaglanej – podpowiedzi

  • Czym zastąpić orkisz ekspandowany?

Jeśli chcesz go czymś zastąpić, to masz szerokie pole do popisu. Fajnie spisze się pszenica ekspandowana, ryż ekspandowany, jak i kasza jaglana ekspandowana. Kojarzysz płatki “Kangus”? Nimi również możesz zastąpić orkisz. Deser z kaszy jaglanej z każdym ziarnem ekspandowanym będzie pyszny.

  • Co zamiast czekolady?

Fajnie sprawdzi się kakao z olejem kokosowym, mlekiem roślinnym i odrobiną słodziwa.

Podoba Ci się deser jaglany? Polecam Ci również:

Ocen: 7 Średnia: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Biała część
Kasza jaglana : 100g
Mleczko kokosowe : 1 puszka
Wanilia : 1 laska
Woda : 100ml
Cukier trzcinowy : 3-4 łyżki
Orkisz ekspandowany : 90g
Polewa
Gorzka czekolada : 100g
Mleko roślinne : 10 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku umieść kaszę jaglaną, przekrojoną laskę wanilii i mleczko kokosowe. Gotuj około 10 minut lub do miękkości kaszy. Wyjmij laskę wanilii i odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

W czasie gdy kasza stygnie, postaw garnek z wodą na małym ogniu. Włóż do środka miskę (najlepiej, jeśli miska jest większa od garnka i nie wchodzi do środka), dodaj kawałki czekolady i mleko. Czekolada ma się powoli roztapiać. Co jakiś czas mieszaj.

3
Gotowe

Przestudzoną kaszę jaglaną weź w obroty. Dolej zimnej wody, dodaj cukru lub erytrolu i zmiksuj na gładką masę. Dodaj orkisz ekspandowany i dobrze wymieszaj. Zostaw dosłownie garść orkiszu do udekorowania deserków.

4
Gotowe

Wyłóż masę jaglaną do słoiczków, kieliszków lub dowolnych miseczek (u mnie wyszły 4 kieliszki). Polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj orkiszem ekspandowanym. Najlepiej smakuje jedzone zaraz po zrobieniu. Po wyciągnięciu z lodówki nadal jest pyszne, tylko orkisz jest nasiąknięty, co nie każdemu musi pasować.

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
Wegański Butter Chicken
Poprzedni
Wegański Butter Chicken
Curry z batatami i szpinakiem
Następny
Curry z batatami i szpinakiem
Wegański Butter Chicken
Wegański Butter Chicken
Curry z batatami i szpinakiem
Curry z batatami i szpinakiem

19
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
12 Comment threads
7 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
WeronikaMaciejtitiEwaGośka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
gin
Gość

Naprawdę ciekawy pomysł 🙂

Magda
Gość
Magda

Zamiast cukru czy erytrolu można dać syrop klonowy? 🙂 I gdzie kupujesz orkisz?

Kamila
Gość
Kamila

Dzisiaj u mnie jaglana tarta bakaliowa, zatem w kolejce ustawiam kolejny deser na bazie jaglanej wszechstronnej kaszki:) Pozdrawiam:)

Joanna
Gość
Joanna

A to moja wariacja na temat Twojego deserku 🙂 U mnie ekspandowana kasza jaglana gotowana w mieszance mlek : kokosowym i ryżowym a na wierzchu czerwone porzeczki . PYCHA <3

WP_20170402_001.jpg
Polski Koszyk
Gość

Uwielbiam orkisz ekspandowany i zasadniczo kupuję go online. I widząc Twój apetyczny deser wiem, że muszę zakupić kolejną porcję tego smakołyku 😀 Aby móc rozkoszować się tą kompozycją smakową. Ale, to musi być pyszne mniam, mniam 😀

Karolina
Gość

Ależ to fantastycznie wygląda! Koniecznie do wypróbowania!

Ania
Gość

To bedzie mój świąteczny cheat meal 🙂

Gośka
Gość
Gośka

Witam. Czy mleczko kokosowe ma być schłodzone czy da radę takie zwykłe lejące się z puszki?

Ewa
Gość
Ewa

Wiesz co byłoby zajęciste? Zamienić kakao na karob. Mało osób wie że kakao też można zamienić na zdrowszy składnik.

titi
Gość
titi

Oh, man, ależ mi zrobiłeś smaka. Na czas epidemii muszę chyba zawiesić subskrybcję, bo zawsze jest jakiś brakujący składnik – tu ziarno ekspandowane – a w tej chwili nie ma jak go kupić. Jestem nieszczęśliwa. Głęboko.