Zupa orzechowa z jarmużem i batatami

0 0
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 2 sztuki
Seler naciowy: 2 łodygi
Olej: 1 łyżka
Czosnek: 3-4 ząbki
Imbir: 2 cm
Czerwona pasta curry: 4 łyżeczki
Bulion warzywny: 1 litr
Masło orzechowe: 80g
Mleczko kokosowe: 400 ml
Sos sojowy: 2 łyżki
Bataty: 2 sztuki
Jarmuż: 3-4 garści
Sok z limonki: 3-4 łyżki
Tofu: 180g
Olej: 1 łyżka
Ananas: 4 plastry
Orzeszki ziemne: garść
Kolendra: do podania

Pikantna, delikatnie słodka, kwaśna i kremowa... Taka właśnie jest ZUPA ORZECHOWA!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Dla większości ludzi orzechy kojarzą się ze słoną przekąską, batonikiem lub innym deserem. Dzisiejszym przepisem chcę Wam pokazać, że orzechy świetnie sprawdzają się również w porze obiadowej. Na pierwszy ogień idzie oczywiście… Pierwsze danie, czyli zupa… Zupa orzechowa z konkretną wkładką, którą naprawdę można się najeść.

Zupa orzechowa

Dlaczego ta zupa jest taka fenomenalna? Dzięki idealnemu połączeniu smaków! Ostra pasta curry, słodki ananas oraz słodkie ziemniaki i kwaśna limonka… To perfekcyjne połączenie pozwoliło stworzyć prawdziwy HICIOR!

Zupa orzechowa jest bardzo sycąca. Znajdziesz w niej gładkie masło orzechowe oraz chrupiące orzeszki ziemne i seler naciowy, kremowe mleczko kokosowe i tofu, słodkie ziemniaki i ananasa oraz jarmuż. Cała masa składników o różnych teksturach i wyjątkowych smakach, to gwarancja uśmiechu od ucha do ucha z każdą następną łyżką trafiającą do ust.

Lubisz bataty? Zobacz koniecznie:

Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, bo w końcu zupa orzechowa sama się nie zrobi.

Zupa orzechowa z jarmużem i batatami - przepis na zupę orzechową

Zupa orzechowa – KĄCIK PORAD

  • Tym razem użyłem tofu marynowanego SWEET CHILLI. Świetnie sprawdzi się również klasyczne tofu naturalne.
  • Mleczko kokosowe używam zazwyczaj to z puszki. Dodaję zarówno wodę, jak i część stałą.
  • Czerwona pasta curry może być również zastąpiona inną pikantną pastą znaną z kuchni azjatyckiej lub afrykańskiej.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona cebula: 2 sztuki
Seler naciowy: 2 łodygi
Olej: 1 łyżka
Czosnek: 3-4 ząbki
Imbir: 2 cm
Czerwona pasta curry: 4 łyżeczki
Bulion warzywny: 1 litr
Masło orzechowe: 80g
Mleczko kokosowe: 400 ml
Sos sojowy: 2 łyżki
Bataty: 2 sztuki
Jarmuż: 3-4 garści
Sok z limonki: 3-4 łyżki
Tofu: 180g
Olej: 1 łyżka
Ananas: 4 plastry
Orzeszki ziemne: garść
Kolendra: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, a selera w nieduże kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej i smaż je przez 5 minut na średnim ogniu.

2
Gotowe

Do garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodaj pastę curry i smaż jeszcze 1 minutę cały czas mieszając.

3
Gotowe

Wlej bulion, dodaj masło orzechowe, mleczko kokosowe, sos sojowy, bataty pokrojone w kostkę i gotuj przez około 15 minut.

4
Gotowe

Dorzuć jarmuż (bez twardych łodyg) i gotuj następne 5 minut. Po tym czasie dopraw zupę do smaku i jeśli bataty są już miękkie, zdejmij garnek z ognia.

5
Gotowe

Tofu pokrój w kostkę i podsmaż z każdej strony na złoty kolor. Ananasa również podsmaż z obu stron i pokrój następnie w kostkę.

6
Gotowe

Zupę orzechową wlej do miseczek, nałóż porcję tofu, ananasa, posyp orzeszkami oraz kolendrą i ZAJADAJ. Smacznego!

Konrad Budzyk

Zupa krem z batatów - przepis na zupę krem z batatów
previous
Zupa krem z batatów
Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami
next
Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami
Zupa krem z batatów - przepis na zupę krem z batatów
previous
Zupa krem z batatów
Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami
next
Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Dzień dobry,
czym mogę zastąpić seler naciowy? Bardzo się z nim nie lubimy – czy to jakiś sos, zupa, czy koktajl 🙁 Będzie bardzo wyczuwalny po podsmażeniu?

Konrad Budzyk

Możesz śmiało pominąć 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x