Kotlety z batata

0 0
Kotlety z batata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bataty: 250g
Ziemniaki: 200g
Olej: 5 łyżek
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Czerwona fasola: 1/2 puszki
Tandoori masala: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Sos sojowy: 2 łyżki
Bułka tarta: 100g

Kotlety które sprawdzą się idealne w bułce, jak i w towarzystwie ryżu i surówki!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Ziemniaki wydają Ci się nudne? Zastanawiasz się co można zrobić z nich kreatywnego i ciekawego? Polecam Ci dzisiejsze REWELACYJNE kotlety! Tym razem ukręciłem pyszne, domowe, wegańskie kotlety ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.

Kotlety z batata

Bardzo często pakuję kotlety w bułę. Jest to mój ulubiony sposób ich podania. Dzisiejsze kotlety z batata podałem w towarzystwie sosu słodko-pikantnego, wegańskiego majonezu, ogórka konserwowego, kiełków oraz szpinaku wymieszanego z czerwoną kapustą… Mniam!

Oczywiście kotlety ze słodkich ziemniaków można podać w standardowym obiadowym wydaniu. Świetnie będą smakowały z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Moje surówkowe propozycje dla Ciebie to przede wszystkim klasyczna surówka z pomidora i cebuli, surówka z czerwonej kapusty w tajskim stylu oraz sałatka z ogórka po azjatycku.

Kotlety z batata - przepis na burgery z batata - wegańskie kotlety ze słodkich ziemniaków

Kotlety z batatów – KĄCIK PORAD

  • Chcesz zrobić bezglutenowe kotleciki? Użyj bułki tartej lub płatków owsianych bezglutenowych!
  • Tandoori Masala może zostać przez Ciebie zastąpiona również mieszanką Garam Masala, ale… naprawdę warto sięgnąć po tą pierwszą.
  • Kotlety z batata można również smażyć, ale moim zdaniem najlepsze są pieczone.
  • Gotowe kotleciki można bez problemu mrozić.

Zobacz również pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, które systematycznie są publikowane na łamach bloga. Obecnie jest ich już ponad 500, więc naprawdę jest w czym wybierać. Bez zbędnego przedłużania,  czas zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Bataty: 250g
Ziemniaki: 200g
Olej: 5 łyżek
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Czerwona fasola: 1/2 puszki
Tandoori masala: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Sos sojowy: 2 łyżki
Bułka tarta: 100g

Wykonanie

1
Gotowe

Bataty oraz ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

Na dużej patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek i smaż je przez 3-4 minuty.

3
Gotowe

Po tym czasie dodaj czerwoną fasolę oraz przyprawy i smaż przez 30 sekund. Dodaj przestygnięte ziemniaki i smaż przez kilka minut. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieć masę tak, aby ziemniaki się rozpadły, a masa się połączyła.

4
Gotowe

Dodaj sos sojowy, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj bułkę tartą, posiekaną zieloną cebulkę i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestygnięcia. Gdyby masa była zbyt luźna, możesz dodać troszkę więcej bułki tartej.

5
Gotowe

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ręce wysmaruj olejem i formuj kotleciki z batata. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włóż blaszkę i piecz przez około 40 minut. Po upływie 20-30 minut możesz kotlety obrócić na drugą stronę. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Pikantna zupa z boczniakami i jarmużem
previous
Indyjska zupa z boczniakami i jarmużem
Wegański sos pieczarkowy - przepis na sos pieczarkowy bez śmietany
next
Wegański sos pieczarkowy
Pikantna zupa z boczniakami i jarmużem
previous
Indyjska zupa z boczniakami i jarmużem
Wegański sos pieczarkowy - przepis na sos pieczarkowy bez śmietany
next
Wegański sos pieczarkowy
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak się całować

Cudowne burgery z kotletami z batata <3

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x