Tajska zupa Tom Kha z boczniakami

0 0
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Olej: 1 łyżka
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Imbir: 2 cm
Cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
Czerwona pasta curry: 2-3 łyżeczki
Boczniaki: 400g
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 400 ml
Sos sojowy: 2 łyżki
Sól: do smaku
Do podania
Limonka: 1 sztuka
Kolendra: garść
Makaron ryżowy: 150g
Opcjonalnie
Trawa cytrynowa: 2 łodygi

Przygotowanie orientalnej zupy jest naprawdę proste!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

  • Opcjonalnie

Share

Zupa Tom Kha, to nic innego, jak po prostu pyszna i rozgrzewająca od środka tajska zupa kokosowa. W moim wydaniu jest to oczywiście wegańska zupa Tom Kha, która została wzbogacona o boczniaki i makaron ryżowy. Jest cudownie kremowa, słodko-pikantna i delikatnie kwaśna za sprawą limonki, która jest jej niezbędnym i nieodłącznym towarzyszem.

Rozgrzewająca tajska zupa Tom Kha z boczniakami

Tworząc ten przepis rodem ze słonecznej Tajlandii, za moim oknem panuje szaruga, a na chodnikach zalega śnieg. Z tyłu głowy mam na szczęście jedno… Tajska zupa kokosowa rozgrzeje mnie od środka i wywoła uśmiech pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych. Moc płynąca z imbiru, czosnku oraz czerwonej pasty curry jest niesamowita!

Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa

W klasycznym przepisie znajdziecie trawę cytrynową. W związku z tym, że trawa cytrynowa jest w naszym kraju trudno dostępnym składnikiem, postanowiłem tym razem użyć jedynie powszechnej i każdemu znanej limonki. Dzięki temu zupa Tom Kha w moim odczuciu nie traci na smaku, a staje się bardziej przystępna i prostsza do przygotowania. Jeśli jednak masz dostęp do trawy cytrynowej, to śmiało możesz ją dorzucić do garnka.

Nie masz makaronu ryżowego lub po prostu za nim nie przepadasz? Nic się nie dzieje! Makaron ryżowy możesz bez problemu zastąpić ryżem jaśminowym lub ryżem basmati.

Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, to może Cię zainteresować również:

Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Olej: 1 łyżka
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Imbir: 2 cm
Cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
Czerwona pasta curry: 2-3 łyżeczki
Boczniaki: 400g
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 400 ml
Sos sojowy: 2 łyżki
Sól: do smaku
Do podania
Limonka: 1 sztuka
Kolendra: garść
Makaron ryżowy: 150g
Opcjonalnie
Trawa cytrynowa: 2 łodygi

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę, czosnek oraz imbir posiekaj i wrzuć do ganka. Wsyp cukier i smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

2
Gotowe

Dodaj czerwoną pastę curry, pokrojone w większą kostkę boczniaki i smaż przez 2 minuty.

3
Gotowe

Wlej do garnka bulion, mleczko kokosowe oraz sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

4
Gotowe

Dopraw zupę do smaku solą. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym lub ryżem, ćwiartką limonki oraz posiekaną kolendrą. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym - Przepis na wegańskie kopytka
previous
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym
Curry z dynią i ciecierzycą - Przepis na curry dyniowe
next
Curry z dynią i ciecierzycą
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym - Przepis na wegańskie kopytka
previous
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym
Curry z dynią i ciecierzycą - Przepis na curry dyniowe
next
Curry z dynią i ciecierzycą
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sjunde

Ta garść kolendry – chodzi o ziarenka czy listki, ho nigdy nie wiem?

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x