Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym

0 0
Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bataty: 3 sztuki
Olej: do posmarowania
Sól: szczypta
Ciecierzyca: 1 puszka
Olej: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Sałatka
Pomidorki koktajlowe: 15 sztuk
Ogórek szklarniowy: 1/3 sztuki
Czerwona cebula: 1/2 małej
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Sos sezamowy
Tahini: 50g
Mleko roślinne: 50 ml
Czosnek: 2 ząbki
Sok z cytryny: 3-4 łyżki
Oregano: 1/2 łyżeczki
Pieprz: szczypta
Sól: do smaku

Faszerowane słodkie ziemniaki, to mój pomysł na wyjątkowy i udany obiad!

  • Serves 3
  • Medium

Ingredients

  • Sałatka

  • Sos sezamowy

Share

Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym

Słodkie ziemniaki, chrupiąca ciecierzyca, świeże warzywa i kremowy, przyjemnie gorzki sos na bazie tahini… Takie połączenie smaków, to ja UWIELBIAM. Dzisiejsze pieczone bataty są pysznym, pięknie wyglądającym, pełnowartościowym i stosunkowo lekkim posiłkiem.

Wyjmowanie środka z upieczonych batatów nie jest konieczne, ale moim zdaniem warto to zrobić. Dzięki wydrążeniu części miąższu, zmieścimy więcej wspaniałych dodatków do środka, a pieczone bataty będą prezentowały się znakomicie. Z pozostałego miąższu, możesz zrobić smaczne i proste puree do następnego obiadu, ulepić domowe kopytka z batatów lub nawet ukręcić hummus – wystarczy dodać kilka łyżek i zblendować.

Przepis na piecozne bataty z sosem tahini

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Bataty: 3 sztuki
Olej: do posmarowania
Sól: szczypta
Ciecierzyca: 1 puszka
Olej: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: szczypta
Sałatka
Pomidorki koktajlowe: 15 sztuk
Ogórek szklarniowy: 1/3 sztuki
Czerwona cebula: 1/2 małej
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Sos sezamowy
Tahini: 50g
Mleko roślinne: 50 ml
Czosnek: 2 ząbki
Sok z cytryny: 3-4 łyżki
Oregano: 1/2 łyżeczki
Pieprz: szczypta
Sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty umyj, przekrój na pół, posmaruj delikatnie olejem, posyp solą i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz do momentu, gdy bataty będą miękkie i zarumienione - około 20-30 minut.

2
Gotowe

Ciecierzycę odsącz, wymieszaj z olejem i przyprawami. Wstaw do piekarnika na 5 minut - najlepiej pod koniec pieczenia batatów.

3
Gotowe

Pomidorki pokrój w ćwiartki, ogórka w kostkę, a cebulę i zieloną pietruszkę posiekaj. Wymieszaj dokładnie.

4
Gotowe

Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki na sos umieść w pojemniczku i dokładnie wymieszaj.

5
Gotowe

Z upieczonych batatów usuń niedużą część miąższu ze środka, przy pomocy widelca lub łyżeczki (tak, żeby powstało zagłębienie). Wsyp do zagłębień upieczoną ciecierzycę, nałóż sałatkę i polej sosem sezamowym. Smacznego!

Przepis na Zdrowe ciastka owsiane bez cukru i mąki
previous
Zdrowe ciastka owsiane bez cukru i mąki
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
next
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
Przepis na Zdrowe ciastka owsiane bez cukru i mąki
previous
Zdrowe ciastka owsiane bez cukru i mąki
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
next
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mira

Genialny przepis, odkrywcze smaki, bardzo sycący:)

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Renia

zamiast sosu sezamowego można przygotować inny? 🙂 jeżeli tak to jaki Twoim zdaniem będzie pasować?

Konrad Budzyk

Na pewno czosnkowy i tzatziki 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x