Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Składniki

Ilość porcji:
Batat : 2 średnie
Mąka pszenna : 350g ewentualnie pszenna lub bezglutenowa
Sól : 2 łyżeczki

Kopytka z batatów? Czemu nie! Świetnie łączą się z wytrawnymi sosami, ale możesz je serwować też na słodko. Kopytka z batatów jedź na słodko i wytrawnie!

Składniki

Share

Kopytka pamiętam z dzieciństwa, gdy babcia robiła je na stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów.

Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem je do zamrażalnika. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku minutach już mogłem zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania.

Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza!

Czy kopytka z batatów są trudne?

Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie utrudniać życie, myślałem tylko jak małym nakładem sił i składników je zrobić. I tak też właśnie powstał ten przepis. 3 składniki i minimum roboty oraz brudzenia się. Kopytka, nie licząc pieczenia batatów, to dosłownie 5 minut roboty.

Wiecie czego najbardziej się bałem zanim zacząłem to robić? Poklejonych palców od ciasta. Fuj. Nie lubię tego. Później trzeba szorować rączki gąbką, żeby dziadostwo zeszło… na szczęście tutaj tego problemu nie było, bo malakser w najgorszej części wyrabiania mnie zastąpił.

A jak smak?

Chyba najważniejsza część. Jak te kopytka z batatów w ogóle smakują? Bardzo dobrze! I to powinno Wam wystarczyć, żeby się za nie zabrać 😉 Powiem Wam jednak, że są dzięki batatom słodkawe, natomiast w połączeniu z wytrawnym sosem nie jest to słodycz odpychająca, a bardziej coś pożądanego. Konsystencja zależy już od tego jaką macie wprawę w ich robieniu, niestety. Wszystko rozgrywa się o odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak, jeśli zrobicie według poniższej instrukcji, to na pewno wyjdą!

Ocen: 0 Średnia: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Batat : 2 średnie
Mąka pszenna : 350g ewentualnie pszenna lub bezglutenowa
Sól : 2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Upiecz bataty a następnie obierz je ze skórki.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze. Zmiksuj dokładnie, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Jeśli chcesz, możesz użyć praski do ziemniaków i wycisnąć bataty na mąkę, a następnie ręcznie wyrobić. Jeśli ciasto będzie nadal lepkie, dodaj więcej mąki.

3
Gotowe

Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie.

4
Gotowe

Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto z malaksera. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni.

5
Gotowe

Wrzucaj kopytka pojedynczo i gotuj 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągnij, odcedź i jedz

Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Lub po prostu skopiuj link
soorzech3
Poprzedni
Sos orzechowy
sosdopizzy1 e1477988155757
Następny
Sos do pizzy
soorzech3
Sos orzechowy
sosdopizzy1 e1477988155757
Sos do pizzy

17
Dodaj komentarz

avatar
Zdjęcia i obrazki
 
 
 
9 Comment threads
8 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
MartaAgnieszkaAgaMarlenaEdyta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Weronika
Gość
Weronika

Czy bataty mogę ugotować na parze zamiast piec?

Iza
Gość
Iza

Wyszly super, dziekuje pieknie 🙂

Katarzyna
Gość
Katarzyna

Czy mąka orkiszowa z pełnego przemiału typ 2000 czy ta tortowa też się nada? 🙂

Malek
Gość
Malek

można to zblendować? czy jak? nie mam malakseraczy rozgniesc?

Edyta
Gość
Edyta

A owsiana bezglutenowa maka moze byc ? Albo o inny bezglut tylko jaki ?

Marlena
Gość
Marlena

Czy może być któraś z mąk bezglutenowych ewentualnie która?

Aga
Gość
Aga

dodaje i dodaje maki i dalej się lepi , niedlugo proporcja maki do batatow zwyciezy, co robić? bataty ugotowalam zamiast pieczenia , czy to mógł być powód?

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Wyszły bardzo smaczne. Bataty i mąkę i sól ugniotłam rękoma, jak przy normalnych kopytkach. Lepiej można wyczuć konsystencję ciasta. Dziękuję za pomysł.

Marta
Gość
Marta

Ile gram batata jest wg tego przepisu bo one są tak różne. Te dwie łyżeczki soli są do ciasta na kopytka czy jedna liczy się do posolenia wody?