Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami

0 0
Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Pak choi: kilka liści
Olej: 3 łyżki
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Sezam: 2-3 łyżki
Kiełki STIR FRY: 100g
Sos sriracha: 2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Woda: 4 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
Zielona cebulka: 1 pęczek
Pieprz i sól: do smaku

Banalnie prosty przepis, z którego powstaje cudownie pyszne danie!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Tym razem chcąc przygotować szybkie, proste i zarazem wyśmienite danie, postanowiłem wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Makaron z czosnkiem i kiełkami, który dzisiaj ukręciłem, to kwintesencja tego co uwielbiam w gotowaniu. Jestem pragmatyczny w życiu, tak więc moje dania również takie są – nieprzekombinowane.

Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami

Pikantny, cudownie czosnkowy, z subtelną nutą zielonej cebulki oraz sezamu i chrupiącymi z każdym kęsem pod zębami kiełkami. Tak przygotowany makaron z czosnkiem mógłbym jeść na okrągło.

Jak już po tytule można wywnioskować, do przygotowania dzisiejszego dania niezbędny będzie makaron. Możesz użyć typowego dla tej kuchni makaronu CHOW MEIN, ale rewelacyjnie sprawdzi się również SOBA oraz… klasyczne SPAGHETTI!

Jeśli chodzi o kiełki, to muszą to być KIEŁKI STIR FRY czyli takie, które nadają się do smażenia. Znajdziesz je (tak samo jak sos sriracha i kapustę pak choi) w prawie każdym supermarkecie.

Trafiłem w Twoje smaki? Zobacz również:

Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Pak choi: kilka liści
Olej: 3 łyżki
Czosnek: 4 ząbki
Imbir: 2 cm
Sezam: 2-3 łyżki
Kiełki STIR FRY: 100g
Sos sriracha: 2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Woda: 4 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka
Zielona cebulka: 1 pęczek
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie pak choi zblanszuj i odstaw.

2
Gotowe

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekany imbir i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Wsyp sezam i smaż kolejne 2 minuty.

3
Gotowe

Dorzuć kiełki, wlej sos sriracha, sos sojowy oraz wodę, wsyp cukier i smaż na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 5 minut.

4
Gotowe

Zieloną cebulkę posiekaj. Wrzuć ją na patelnię i smaż przez 30 sekund. Dodaj makaron i bardzo dokładnie go wymieszaj.

5
Gotowe

Przełóż makaron do miseczek i podawaj z pak choi. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Zupa orzechowa z jarmużem i batatami - przepis na zupę orzechową
previous
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami
Ciasto kawowe z kremem
next
Ciasto kawowe z kremem
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami - przepis na zupę orzechową
previous
Zupa orzechowa z jarmużem i batatami
Ciasto kawowe z kremem
next
Ciasto kawowe z kremem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x