Wegański Butter Chicken

Wegański Butter Chicken

Składniki

Ilość porcji:
Kotlety sojowe : 100g
Bulion : do gotowania
Marynata
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Garam masala : 1 łyżka
Przyprawa curry : 2 łyżeczki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Czosnek : 2 ząbki
Imbir : 2 cm
Pieprz i sól : do smaku
Później do smażenia
Olej lub masło wegańskie : 2 łyżki
Sos
Olej lub masło wegańskie : 2 łyżki
Cebula : 1 duża
Garam masala : 1 łyżka
Przyprawa curry : 2 łyżeczki
Cukier : 2 łyżeczki
Passata : 1 kubek
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Pieprz i sól : do smaku

Klasyczne danie kuchni indyjskiej w bezmięsnym wydaniu? Wegański Butter Chicken poleca się na obiad!

Składniki

  • Marynata

  • Później do smażenia

  • Sos

Share

Wegański Butter Chicken

Ostatnio na blogu pojawiło się sporo prostych przepisów, tak więc teraz czas na… również prosty przepis, ale bardziej rozbudowany niż zwykle. Wegański Butter Chicken, bo to właśnie o nim mowa, to tradycyjne indyjskie danie, w bezmięsnej odsłonie.

Co zamiast kotletów sojowych?

Jeśli nie chcesz sięgać po kotlety sojowe, to nic nie szkodzi. Nadal możesz cieszyć się smakiem tego dania. Wystarczy, że w ich miejsce użyjesz tofu naturalnego twardego lub tofu wędzonego. A może masz inny pomysł? Jakieś warzywo? Poszalej w kuchni i daj znać w komentarzu!

Z czym podawać Wegański Butter Chicken?

Jak widać na załączonym obrazku, u mnie towarzyszył mu ryż basmati. Jeśli masz ochotę na wersję z pieczywem, to świetnie sprawdzą się chlebki naan z patelni. Są tak dobre, że mógłbym je jeść bez przerwy i do wszystkiego 😂

Jeśli lubisz dania w tym klimacie, to sprawdź również:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kotlety sojowe : 100g
Bulion : do gotowania
Marynata
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Garam masala : 1 łyżka
Przyprawa curry : 2 łyżeczki
Sok z cytryny : 1 łyżka
Czosnek : 2 ząbki
Imbir : 2 cm
Pieprz i sól : do smaku
Później do smażenia
Olej lub masło wegańskie : 2 łyżki
Sos
Olej lub masło wegańskie : 2 łyżki
Cebula : 1 duża
Garam masala : 1 łyżka
Przyprawa curry : 2 łyżeczki
Cukier : 2 łyżeczki
Passata : 1 kubek
Mleczko kokosowe : 1/2 puszki
Pieprz i sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Kotlety sojowe ugotuj w bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź je, a następnie pokrój każdego z osobna na 2-3 części. Chcemy uzyskać dużą kostkę.

2
Gotowe

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą (czosnek wcześniej posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce). Dodaj do niej pokrojone kotlety sojowe i najlepiej odstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie masz czasu, to trudno, przejdź do następnego kroku, bo i tak będzie smacznie!

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej lub masło wegańskie. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przed 2-3 minuty. Dodaj przyprawy wraz z cukrem, zamieszaj i dodaj od razu passatę i mleczko kokosowe. Podgotuj przez minutę, zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej lub masło wegańskie. Wrzuć zamarynowane kotlety sojowe wraz z marynatą i smaż je na średnim ogniu do momentu zrumienienia. Wlej wcześniej zrobiony sos i w razie potrzeby troszkę wody. Gotuj przez 5 minut i... gotowe!

Poprzedni
Pasta z czerwonej soczewicy
Jaglane Kinder Country
Następny
Jaglane Kinder Country
Pasta z czerwonej soczewicy
Jaglane Kinder Country
Jaglane Kinder Country
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Kocham kuchnię indyjskiej i cieszę się, że w Polsce staje się ona coraz bardziej popularna. Osobiście wolę większą ilość przypraw, ja oprócz tego co dodałeś wrzucam kardamon, liść laurowy, cynamon, ziarna kolendry, goździki, liście kozieradki suszone, szczyptę hing i dużo ostrych papryczek 🙂
Gorąco pozdrawiam wszystkich fanów takich smaków 🙂

Ola

danie MEGA pyszne 😀 właśnie zjadłam ;p

Ada

Bardzo dobre 🙂

Lena

Dzisiaj robię ponownie, tylko bez tych ostrych przypraw, to i ja spróbuję, nie tylko narzeczony 🙂