Zupa krem z cukinii i awokado

Zupa krem z cukinii i awokado

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Oliwa: 2 łyżki
Cukinia: 500g
Ziemniaki: 200g
Bulion warzywny: 1 litr
Awokado: 1 sztuka
Sok z limonki: 2-3 łyżki
Tymianek: 1 łyżeczka
Sól i pieprz: do smaku

Aksamitnie gładka, zdrowa i pyszna zupa krem z cukinii!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa krem z cukinii i awokado

Klasyczny krem z cukinii w towarzystwie awokado, to gwarancja uzyskania niesamowicie kremowej, gęstej, aksamitnej i pysznej zupy, bez konieczności używania śmietanki lub mleczka kokosowego! Właśnie dzięki temu, dzisiejsza zupa krem z cukinii i awokado, jest jeszcze zdrowsza.

Z czym podawać krem z cukinii?

Tym razem przygotowałem małe grzanki, z bułek do hot dogów. Świetnie oczywiście sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy, uprażone nasiona słonecznika lub dyni oraz domowe bułki pszenne… Co kto lubi 😊 Dodatkowo do dekoracji polecam użycie świeżego tymianku, ponieważ cudownie pachnie.

Przepis na Zupa krem z cukinii i awokado

Krem z cukinii i awokado – KĄCIK PORAD

  • Pamiętaj, żeby awokado było dojrzałe. Ja użyłem odmiany HASS.
  • Nie mniej ważna jest sama cukinia. Czasami niestety zdarzają się gorzkie cukinie, które negatywnie mogą wpłynąć na smak zupy. Jeśli już z takiej zrobisz krem z cukinii i chcesz uratować zupę, możesz dodać troszkę cukru i mleczka kokosowego, żeby zneutralizować gorycz.
  • Jeśli nie masz soku z limonki, możesz zastąpić go sokiem z cytryny.

Cukinię możesz również wykorzystać na kilka innych sposobów. Na blogu znajdziesz m.in. aromatyczne curry z cukinią i ciecierzycą. Poza tym z cukinii można również przygotować coś SŁODKIEGO! Ciasto z cukinią i muffiny z cukinii są naprawdę rewelacyjne.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Oliwa: 2 łyżki
Cukinia: 500g
Ziemniaki: 200g
Bulion warzywny: 1 litr
Awokado: 1 sztuka
Sok z limonki: 2-3 łyżki
Tymianek: 1 łyżeczka
Sól i pieprz: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, w garnku rozgrzej oliwę i smaż je przez 2-3 minuty.

2
Gotowe

Cukinię i ziemniaki pokrój w kostkę, dorzuć do garnka i smaż jeszcze 2 minuty. Po tym czasie wlej bulion i gotuj zupę przez około 20 minut - warzywa muszą być miękkie.

3
Gotowe

Ugotowaną zupę umieść w kielichu blendera, dodaj awokado wydrążone ze skórki, sok z limonki, tymianek, pieprz oraz sól. Zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku i... ZAJADAJ! Smacznego.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Baba ghanoush - Pasta z bakłażana
previous
Baba ghanoush – Pasta z bakłażana
Przepis na Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
next
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
Baba ghanoush - Pasta z bakłażana
previous
Baba ghanoush – Pasta z bakłażana
Przepis na Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
next
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena

Chętnie spróbuję. Taki krem to dla mnie nowość

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x