Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni

Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne : 150ml u mnie sojowe
Cukier : 2 łyżeczki
Świeże drożdże : 30g
Mąka pszenna : 450g
Mleczko kokosowe : 150ml
Sól : 1 łyżeczka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka

Chlebki naan to pieczywo z indii. Są wypiekane na suchej patelni. Takie chlebki z patelni są niesamowicie proste do przygotowania, bo przepis jest banalny.

Składniki

Share

Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni

Chlebki naan to nic innego jak spłaszczone bułeczki przygotowane na patelni. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, ale niestety zajmują troszeczkę czasu… jest to jednak czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem 😉

Dlaczego chlebki z patelni?

Życie bez piekarnika we własnym mieszkaniu to czasami nie lada wyzwanie kulinarne, ponieważ jeśli czegoś nie posiadamy (tak jak wcześniej wspomnianego piekarnika), to chodzą za nami dania przygotowane z jego pomocą. Tak jest między innymi z pieczywem. Ja je uwielbiam, zwłaszcza to robione samodzielnie. Choć staram się maksymalnie go unikać ze względu na mąkę pszenną zawartą w tym sklepowym, to czasami słabość wygrywa… może to już uzależnienie? Chlebki naan z patelni na szczęście ratują sytuacje w przypadku braku piekarnika, więc możemy nawet bez niego zajadać domowe pieczywo. W Indiach to jednak wiedzą, jak sobie radzić w życiu!

[Ocena: 4.7]




Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne : 150ml u mnie sojowe
Cukier : 2 łyżeczki
Świeże drożdże : 30g
Mąka pszenna : 450g
Mleczko kokosowe : 150ml
Sól : 1 łyżeczka
Soda oczyszczona : 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2
Gotowe

Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do palców. Ciasto przykryj w misce ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

3
Gotowe

Po około 40 minutach wyrób ciasto raz jeszcze, podziel na 8 równych porcji i na podsypanym mąką blacie rozwałkuj. Strzep nadmiar mąki i odstaw na bok, przykryj ściereczką i poczekaj jeszcze 15 minut.

4
Gotowe

Teraz czas wreszcie na smażenie. Rozgrzej patelnie i umieść na niej chlebki. Smaż z obu stron (na suchej patelni) przez dosłownie 1-2 minuty. Uważaj, żeby nie przypalić. Czas jest zależny od stopnia rozgrzania patelni. Po usmażeniu przykryj ściereczką lub ewentualnie delikatnie posmaruj olejem, żeby chlebki nie wyschły.

Poprzedni
Bliskowschodnia kasza jaglana
Następny
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia




Bliskowschodnia kasza jaglana
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Wczoraj zrobiłam afrykańska sałatkę z kapusty a dzisiaj będzie serwowany do niej Twój naan 😉 już go kilka razy robiłam bo jest świetny, raz to nawet make pelnoziarnista orkiszowy uczyłam i wyszedł też pyszny. Pozdrawiam

Katia

W smaku rewelacja. Na początku robiły się fajne bąble. Podczas smażenia kolejnych zauważyłam, że przestały. Co może być przyczyną?

Ivon

Czy mleko roślinne można zastąpić mlekiem 2% bez laktozy?

SYLWIA

czesc, czy ja mogę użyć innej mąki? jak tak to jakiej ? 🙂

Iwona

Cześć, czy zamiast mąki orkiszowej, pszennej mogę dać mąkę jaglaną, z ciecierzycy, mąkę żytnią lub ryżową?

Aga

Czy chlebki nadal są smaczne następnego dnia?

Agata

Dwa razy robiłam z tego przepisu, ale ze zmianą mleka kokosowego na 100 ml jogurtu naturalnego – polecam też taką opcję nie-wege osobom. Wyszły bardzo dobre; cała rodzina jest zachwycona <3