• Home
  • Pasty
  • Jak zrobić tahini? Przepis na tahini

Jak zrobić tahini? Przepis na tahini

Jak zrobić tahini? Przepis na tahini

Składniki

Ilość porcji:
Sezam : 1 szklanka
Opcjonalnie
Olej : 2-3 łyżki

Rewelacyjna pasta, która wzbogaci smak każdego hummusu!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Jak zrobić tahini? Przepis na tahini

Pasta tahini – co to jest, jak to zrobić, jak to wygląda, po co to komu i z czym się to je? Jest to pasta wykonana z prażonych (lub nie) ziaren sezamu. Jeśli poddamy prażeniu ziarna, uzyskamy o wiele lepszy smak i zapach, ale jeśli jesteśmy kulinarnymi fajtłapami dużo lepszym pomysłem będzie wykonanie pasty tahini bez wcześniejszego prażenia – bardzo łatwo jest przypalić ziarna, a wtedy już do niczego się nie nadadzą – chyba że jako przestroga na raz następny, aby tego nie robić 😉

Przepisów na tahini jest przynajmniej kilka. Jedną z opcji jest to, o czym wcześniej wspomniałem, czyli prażenie sezamu. Drugą jest dodatek tłuszczu roślinnego – oleju sezamowego lub po prostu rzepakowego (nie nada się tutaj oliwa z oliwek ani żadna inna aromatyczna oliwa lub olej). Ja osobiście nie dodaję dodatkowego tłuszczu z 2 powodów. Pierwszym jest fakt, że mój blender radzi sobie ze zmieleniem na gładką pastę sezamu i nie ma takiej potrzeby, aby go wspomagać. Drugim jest to, że nie dodając tłuszczu do tahini mogę wykorzystać je później, np. do zrobienia chałwy.

Jak przechowywać tahini?

Pasta tahini, tak samo jak masło orzechowe, może być przechowywana (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka miesięcy i nie wymaga  umieszczania w lodówce, dlatego też warto na raz wykonać jej troszkę więcej, jeśli jesteśmy pewni jej smaku i mamy do czego ją wykorzystać… No właśnie, do czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się pastę, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo, tak jak wspomniałem, można wykorzystać ją do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe i smarują nią pieczywo. Możliwości naprawdę jest wiele.

Dla osób na diecie roślinnej jest to bardzo cenne źródło przede wszystkim wapnia, dlatego warto włączyć sezam (najprościej w postaci pasty) do diety. Tak więc, gdyby ktoś się czepiał, dlaczego objadacie się hummusem i chałwą, możecie śmiało powiedzieć, że uzupełniacie braki wapnia w diecie 😉

Sprawdź koniecznie przepis na hummus!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Sezam : 1 szklanka
Opcjonalnie
Olej : 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Ziarna prażymy na suchej patelni przez kilka sekund (można pominąć).

2
Gotowe

Umieszczamy sezam w kielichu blendera i miksujemy (u mnie pulsacyjnie) przegarniając resztki sezamu ze ścianek.

3
Gotowe

Gotową pastę umieszczamy w słoiczku.

Papryka faszerowana kaszą pęczak
Poprzedni
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Następny
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak




Papryka faszerowana kaszą pęczak
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Sałatka z soczewicy zielonej i kaszy pęczak
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments