Proste wegańskie ciasto z borówkami

Proste wegańskie ciasto z borówkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 200 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 200g
Cukier trzcinowy: 100g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Olej: 4 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Borówki: 200g
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Szybkie wegańskie ciasto, które zadowoli KAŻDEGO!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na kruszonkę

Share

W prostocie siła, właśnie dlatego ukręciłem to proste wegańskie ciasto z borówkami! Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, które znajdziesz nawet w osiedlowym sklepie.

Jest to naprawdę szybkie ciasto z borówkami. Od momentu wyciągnięcia miski z szafki, do tej cudownej chwili, gdy wyciągniesz gorące ciasto z piekarnika, powinna minąć zaledwie godzina! Zresztą większość z tego czasu zajmie pieczenie, a Ty w tym czasie możesz odpocząć, ponieważ zmywania i sprzątania nie będzie za wiele.

Proste wegańskie ciasto z borówkami

Dzisiejsze ciasto z borówkami jest wegańskie. Oznacza to, że jest to ciasto BEZ jajek i BEZ mleka, ale ZE wspaniałym smakiem i przeznaczone DLA KAŻDEGO!

Z upieczeniem tego ciasta poradzi sobie każdy, dlatego nie masz na co czekać, trzeba zakasać rękawy i odpalić piekarnik.

Przepis na Proste wegańskie ciasto ucierane z borówkami

Ciasto wegańskie – KĄCIK PORAD

  • Moja tortownica ma średnicę 20cm. Możesz również użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu troszkę niższe.
  • Kruszonkę możesz zrobić z masłem roślinnym, margaryną lub olejem kokosowym.
  • Piecz ciasto z borówkami “do suchego patyczka”. Po wbiciu patyczka w środek ciasta, patyczek powinien być suchy, nieoblepiony przez jeszcze surowe ciasto.
  • Gotowe ciasto krój dopiero po przestudzeniu.

Lubisz takie proste wypieki? Sprawdź koniecznie mój przepis na chlebek bananowy, babkę cytrynową z makiem oraz ciasto z cukinią. Jestem przekonany, że w każdym z tych przepisów się zakochasz!

[Ocena: 4.9]




Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 200 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 200g
Cukier trzcinowy: 100g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Olej: 4 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Borówki: 200g
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Wykonanie

1
Gotowe

Wegańskie ciasto z borówkami

W naczynku wymieszaj mleko sojowe z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut. W dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól.

2
Gotowe

Do miski z suchymi składnikami dodaj odstawione wcześniej mleko sojowe, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj dokładnie. Dodaj połowę borówek i jeszcze raz wymieszaj.

3
Gotowe

Kruszonka

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Formę na ciasto (u mnie tortownica) wysmaruj odrobiną oleju i obsyp delikatnie mąką lub wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski do foremki, połóż na górze pozostałe borówki, udekoruj kruszonką.

5
Gotowe

Piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Przepis na Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
previous
Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę - wegańska kruszonka
next
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę
Przepis na Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
previous
Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę - wegańska kruszonka
next
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Same pyszności tutaj. Chętnie spróbuję tego cista

Lukrecja Czarna

Zaczęłam robić ciasto z borówkami. Już wszystko było naszykowane, ale okazało się, że nie mam jajek. Szybki rzut okiem co podpowie internet i jestem tutaj. Do ciasta dałam zwykłe mleko oraz więcej borówek i muszę powiedzieć, że nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznego ciasta. 💓

JDM

Hej, jakiego masła roślinnego używasz?

JDM

Jakie to dobre wyszło 🙂 ale mam dwa pytanie:

  1. Po co odstawia się to mleko sojowe z cytrną? Po 5 min moje mleko wyglądało jak skiśnięte… coś z nim było nie tak?
  2. Kruszonkę zrobiłam na oleju kokosowym, ale bardzo są wyczuwalne kryształki cukru już po upieczeniu.. czy można to jakoś zmienić?

Moje propozycje

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x