Wegańska szakszuka z tofu

Wegańska szakszuka z tofu

Składniki

Ilość porcji:
Przyprawy
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Kumin : 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : 1/2 łyżeczki
Cynamon : 1/4 łyżeczki
Chilli w proszku : 1/2 łyżeczki
Pozostałe
Tofu naturalne : 1 kostka 180-200g
Olej kokosowy : 1 łyżka
Cebula biała : 1 duża
Papryka ostra : 1 sztuka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Przecier pomidorowy : 200ml

Wegańska szakszuka z tofu to alternatywa dla tradycyjnej wersji, w której jest jajko. Proste i niesamowicie aromatyczne danie, które musisz zrobić!

Składniki

  • Przyprawy

  • Pozostałe

Share

Wegańska szakszuka z tofu

Trendy w smakach, na których miałem okazję być, zainspirowały mnie do wielu nowych i bardziej kreatywnych potraw. Zacząłem jeszcze szerzej patrzeć na kuchnię. Rozpoczęło się poszukiwanie nowych połączeń smaków, a nie bazowanie na bezpiecznych i sprawdzonych. Będąc na warsztatach bardzo spodobała mi się szakszuka. Jej wygląd, kolor, a przede wszystkim… zapach. Nie miałem pojęcia co wchodzi do środka, bo robiła ją “drużyna” na dalszym stanowisku. Czuć tylko było unoszący się zapach cynamonu… Naprawdę połączenie cynamonu i pomidorów to coś niesamowicie trafionego.

Co prawda, tradycyjnie szakszuka jest z jajkiem, więc nie było mi dane jej spróbować, ale za cel postawiłem sobie zrobienie jej samemu. Wegańska szakszuka z tofu to moja propozycja na to bliskowschodnie danie. Ponieważ pora roku nie sprzyja kupowaniu tanich cukinii, papryk lub bakłażanów, to postawiłem na wersję studencką… tanią. Bardziej bogate w warzywa jeszcze przed nami.

Czego najbardziej potrzebuje szakszuka?

To czy wegańska szakszuka z tofu zagości na Twoim talerzu czy tradycyjna, to szczegół. Najważniejsze w obu przypadkach jest… porządne doprawienie. Trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości przyprawy i nie żałować ich sypiąc na patelnię. Cała filozofia. Oczywiście dobra jakość pozostałych składników (zwłaszcza pomidorów) jest równie ważna, ale kluczową rolę odgrywają przyprawy, które wznoszą to danie pod niebiosa.

Ja do podania polecam chlebki naan, chleb gryczany lub pszenną tortille.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Przyprawy
Cukier trzcinowy : 1 łyżeczka
Kumin : 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona : 1 łyżeczka
Pieprz czarny : 1/2 łyżeczki
Cynamon : 1/4 łyżeczki
Chilli w proszku : 1/2 łyżeczki
Pozostałe
Tofu naturalne : 1 kostka 180-200g
Olej kokosowy : 1 łyżka
Cebula biała : 1 duża
Papryka ostra : 1 sztuka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Przecier pomidorowy : 200ml

Wykonanie

1
Gotowe

Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia.

3
Gotowe

Pokrój ostrą paprykę i dodaj ją do cebuli. Czosnek posiekaj i również dorzuć do cebulki. Wsyp wcześniej przygotowane przyprawy i wymieszaj. Smaż przez 5 minut.

4
Gotowe

Wlej przecier pomidorowy, zetrzyj tofu (jeśli jest twarde) lub rozdrobnij palcami. Dodaj tofu na patelnię i wymieszaj.

5
Gotowe

Dopraw do smaku solą i pieprzem (u mnie kolorowy, bo akurat taki miałem).

Poprzedni
Jaglanka chałwowa
Następny
Chlebek pita – krok po kroku




Jaglanka chałwowa
Chlebek pita – krok po kroku
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Przepis to 2 porcje?

Megara

Cześć, przyznam że mam mały problem ze zrozumieniem Twoich przepisów, jestem raczkująca wegnką i nie mam pojęcia co oznacza np. pół kostki tofu. 😀 Trafiam na takie, które są po 150, lub np. 300g. To spora różnica. Nie mam jeszcze yczuia, i nie potrafię ocenić na oko… W jednym z postów znalazłam inf, że często ważysz swoje produkty. Może mógłbyś podawać wagowo składniki?
Pozdrawiam serdecznie!
<3

Magda

Podoba mi sie pomysł z możliwością odhaczania po kolei składników, a co do potrawy, hmmm, kolejna do jadłospisu 🙂 thx

Justyna

Zrobiłam, wyszło smacznie i bardzo szybko 🙂 czyli najlepiej 😉 opcje odhaczania składnikow i ustawiania ilosci porcji są wspaniałe, nie spotkałam sie z tym u nikogo wczesniej (a wiele weganskich blogow mam obcykanych) ps. w składnikach nie ma czosnku o którym wspominasz w pkt 3 ☺

Jakub

Dzięki za przepis! Powiedz, czy na pewno w przyprawach ma być kminek a nie kumin? W oryginalnych przepisach przewija się kumin.