Ingredients
-
500g Bób
-
2 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Tahini
-
5 łyżek Sok z cytryny
-
6-7 łyżek Woda
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
do smaku Sól
Tradycyjnie hummus, to pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu, ukręcona z ciecierzycy. Tak na prawdę z każdego strączka można stworzyć pastę na wzór hummusu. W związku z tym, że mamy w Polsce lato, czyli sezon na świeży bób, postanowiłem stworzyć przepis na hummus z bobu… Oj jakie to jest pyszne…
Hummus z bobu
Dzisiaj zrobiłem dla Was alternatywną wersję, czyli hummus z bobu. Bardzo delikatne, kremowe i przyjemnie zielone smarowidło, które wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżych warzyw i pieczywa. Może być to rustykalna bagietka z pobliskiej piekarni, domowe bułeczki czosnkowe lub podpłomyki z patelni… Sam mam odwieczny dylemat, czym dzisiaj będę nabierał hummus prosto z miseczki…
Jak podawać hummus?
Gotowy hummus z bobu przełożyłem do miseczki i udekorowałem kilkoma połówkami bobu, uprażonym sezamem, listkami mięty oraz skropiłem oliwą z dodatkiem papryki wędzonej oraz chili. Ta smakową oliwa dodatkowo podkręca smak i nadaje wyrazistości, ale nie jest dodatkiem obowiązkowym. Możesz hummus skropić zwykłą oliwą z oliwek.
Lubisz domowe pasty? Sprawdź koniecznie moje przepisy na tradycyjne, znane i lubiane pasty, czyli hummus, guacamole oraz baba ghanoush. Może Cię również zainteresować moja książka pt. „HUMMUSY I PASTY„, w której znajdziesz dziesiątki inspiracji na domowe smarowidła!
Hummus z bobu – KĄCIK PORAD
- Ilość bobu jest podana przed gotowaniem i obraniem.
- Woda dodawana do hummusu powinna być lodowata i wlewana stopniowo, do momentu uzyskania porządanej konsystencji.
- Gotowy hummus z bobu najlepiej zjeść w ciągu kilku dni. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.
Składniki
Bób: 500g | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Tahini: 4 łyżki | |
Sok z cytryny: 5 łyżek | |
Woda: 6-7 łyżek | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj bób i obierz go. Nie wiesz jak ugotować bób? Sprawdź mój wpis poradnikowy - jak gotować bób. Z niego wszystkiego się dowiesz. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku i udekoruj wedle uznania. Smacznego! |