Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka : 200g
Cebula biała : 1/2 małej
Pomarańcza : 1/4 sztuki
Ocet jabłkowy : 2 łyżeczki
Olej : 1 łyżka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Do przybrania
Pestki dyni : 1 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
97
Kalorie
1.7g
Białko
5.4g
Tłuszcz
14.7g
Węgl.
4.8g
Błonnik

Przygotowujesz obiad? Nie może na talerzu zabraknąć surówki! Dzisiejszą propozycją jest surówka z marchewki, która na pewno przypadnie Ci do gustu.

  • 5 min
  • Serves 2
  • Easy

Składniki

  • Do przybrania

Share

Surówka z marchewki

Jak już wspomniałem przy okazji poprzedniego przepisu, nie ma dla mnie kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak surówka z selera, ale zrobiona mniej klasycznie. Jeśli lubisz smak znany z zupy krem z marchewki, to surówka z marchewki również Ci posmakuje! Nie bój się dodatku soku z pomarańczy i cynamonu. Nie dominują one nad marchewką.

Surówka z marchewki może być przygotowywana w wielu wariacjach. Ja upodobałem sobie taką wersję, ale często spotykam się również z dodatkiem jogurtu, majonezu, jabłek lub innych owoców… co dom lub knajpa, to inne wykonanie. Jak widać surówka z marchewki jest bardzo elastyczna, jeśli chodzi o dodatki.

Co do dekoracji to zamiast pestek dynii możesz również użyć słonecznika lub orzechów włoskich, również wcześniej uprażonych na suchej patelni. Jeśli natomiast masz lenia, to surówka bez garnishu również obleci.

Inne przepisy, w których znajdziesz marchewkę:

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Marchewka : 200g
Cebula biała : 1/2 małej
Pomarańcza : 1/4 sztuki
Ocet jabłkowy : 2 łyżeczki
Olej : 1 łyżka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Do przybrania
Pestki dyni : 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Na tarce o średnich lub grubych oczkach zetrzyj marchewkę oraz cebulę.

2
Gotowe

Do marchewki wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i jedz od razu lub wstaw do lodówki. W szczególności polecam to drugie, żeby składniki się przegryzły.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Kisiel brzoskwiniowy
Poprzedni
Kisiel brzoskwiniowy
Czerwona kapusta z rodzynkami
Następny
Czerwona kapusta z rodzynkami
Kisiel brzoskwiniowy
Poprzedni
Kisiel brzoskwiniowy
Czerwona kapusta z rodzynkami
Następny
Czerwona kapusta z rodzynkami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Czy mozna pominac ocet w wersji dla malego dziecka?