Masło migdałowe

Masło migdałowe

Składniki

Ilość porcji:
Migdały : 200g
Sól : szczypta
Opcjonalnie
Olej :

Nie wiesz czym posmarować kanapkę? Masz ochotę zalepić sobie buzię czymś niebywale pysznym? Masło migdałowe jest dla Ciebie!

Składniki

  • Opcjonalnie

Share

Masło migdałowe

Uwielbiam masła ze wszystkich orzechów, ale masło migdałowe jest u mnie na pierwszym miejscu. Jest niesamowicie uniwersalne w użyciu, a i tak zazwyczaj kończy u mnie na kanapce w towarzystwie dżemu… Chyba trzeba będzie szarpnąć się na coś bardziej kreatywnego – to masło na to zasługuje.

Masło robiłem również z migdałów prażonych na patelni (trzeba pilnować, żeby nie przypalić) i było ok. Niestety z nieprażonych moim zdaniem było gorsze. Prażenie dodaje specyficznego i wspaniałego smaku. Do przygotowania masła można również użyć obranych migdałów. Kolor gotowego smarowidła będzie wtedy inny, ale smak nadal wybitny. Dodatkowo do masła można dodać wanilię, cynamon lub inne ulubione dodatki smakowe. Ja jednak preferuję klasyczne masło bez dodatków.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Migdały : 200g
Sól : szczypta
Opcjonalnie
Olej :

Wykonanie

1
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Migdały przesyp na blaszkę i rozłóż "na płasko". Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do lekkiego zarumienienia - skórka zacznie pękać, a z piekarnika będzie ulatywał wspaniały zapach. Zajmie to około 15 min. Następnie przesyp orzechy do malaksera lub mocnego blendera kielichowego, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiej pasty - jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dolać troszkę oleju. Tak przygotowane masło migdałowe można przechowywać tygodniami, a nawet miesiącami... podobno, bo u mnie znika w mgnieniu oka.

Rollsy z kapusty
Poprzedni
Wrapy z kapusty
Kasza jaglana z groszkiem
Następny
Kasza jaglana z groszkiem




Rollsy z kapusty
Wrapy z kapusty
Kasza jaglana z groszkiem
Kasza jaglana z groszkiem
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina

Robię takie masełko z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Dodaję do koktajli, placków wszelakich oraz uwielbiam posmarować nim nalesniki. Pychaaa😋

Agnieszka

Ewelina, czyli miksujesz wiórki kokosowe razem z migdałami, tak?? 🙂