Ingredients
-
500g Bób
-
2 sztuki Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Masło roślinne
-
2-3 sztuki Jabłka
-
2 łyżeczki Majeranek
-
1-2 łyżeczki Papryka wędzona
-
2 łyżki Sos sojowy
-
do smaku Pieprz i sól
-
do podania Zielona pietruszka
Ostatnio wchodząc do mieszkania mojej mamy, poczułem piękny zapach unoszący się dookoła… Od razu wiedziałem, że pichci coś bardzo smacznego, ale jeszcze nie wiedziałem co to będzie. Zerknąłem do garnka i moim oczom ukazał się cudownie zielony, młody bób smażony z cebulą i jabłkiem. Jeszcze przed skosztowaniem byłem pewny, że IDEALNIE trafi w moje gusta. Oczywiście się nie zawiodłem.
Następnego dnia pogalopowałem na pobliski stragan po woreczek bobu i ukręciłem to cudowne danie, żeby się nim z Wami podzielić… Szukasz smakowitego, a zarazem niecodziennego przepisu z bobem w roli głównej? Bób smażony z cebulką i jabłkiem Cię zachwyci!
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
W moim domu bardzo podobnie przyrządzało się wątróbkę, której również towarzyszyła duża ilość cebuli i jabłka, tak więc jest to moja kulinarna podróż do przeszłości. Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i się nawzajem uzupełniają. Wytrawny, delikatnie goryczkowy bób, wyrazista cebulą i czosnek, słodko-kwaśne jabłka oraz papryka wędzona, majeranek i sos sojowy… To połączenie uzależnia!
Z czym podawać bób smażony?
U mnie nieodłącznym dodatkiem do tego dania jest prosta surówka z pomidora. Kilka plasterków pomidora, odrobina oliwy, pieprz, sól i zielona cebulka. Bardzo dobrze będzie również pasowała klasyczna surówka coleslaw.
Chcesz wykorzystać sezon na bób w pełni? Zrób koniecznie kotlety z bobu oraz zupę z bobem. Sprawdź również wszystkie pozostałe przepisy z bobem… Tak dużo pyszności na Ciebie czeka, że nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Bób w końcu sam się nie obierze.
Składniki
Bób: 500g | |
Cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Jabłka: 2-3 sztuki | |
Majeranek: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 1-2 łyżeczki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Zielona pietruszka: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj bób i obierz go. Nie wiesz jak ugotować bób? Sprawdź mój wpis poradnikowy - jak gotować bób. Z niego wszystkiego się dowiesz. |
2
Gotowe
|
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła roślinnego i smaż cebulę z czosnkiem przez 5 minut. |
3
Gotowe
|
Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez kolejne 4-5 minut. |
4
Gotowe
|
Dodaj przyprawy, sos sojowy oraz wcześniej ugotowany i obrany bób. Wymieszaj i smaż kolejne 4-5 minut. Dopraw do smaku. Po tym czasie bób smażony z cebulą i jabłkiem jest już gotowy. Podawaj go z posiekaną zieloną pietruszką i ulubioną surówką. |
Wygląda ciekawie, spróbuję – miła odmiana od bobu z masłem 🙂
Wygląda obiecująco!
Pyszne danie. Na diecie wegańskiej trzeba czasem wykazać się sporą kreatywnością, aby coś fajnego upichcić. U nie w kuchni ostatnio królują zupy, Ta jest bomba <a href=”https://przepisynaszybko.pl/przepis/zupa-cebulowa/”>zupa cebulowa</a>
pozdrawiam
Miśka