Surówka z selera

Surówka z selera

Składniki

Ilość porcji:
Seler : 1/2 dużego
Jabłko : 1 sztuka
Jogurt naturalny (roślinny) : 150g
Olej lniany : 3 łyżki
Orzechy włoskie : 30g garść
Rodzynki : 30g garść
Ocet jabłkowy : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Szukasz warzywnego dodatku do obiadu? Najlepszym wyborem będzie surówka z selera. Tania, szybka, zdrowa i przede wszystkim pyszna.

Składniki

Share

Surówka z selera

Kotlecik z ziemniaczkami na obiad lub kolację to bardzo fajna sprawa. Żeby taki posiłek był pełnowartościowy, trzeba zadbać również o jakąś porcję warzyw. Dla mnie wplatanie, do wspomnianego na początku duetu, ugotowanego brokuła czy kalafiora odpada… mogę zjeść, ale to nie jest to, co bym chciał włożyć do ust po ciężkim dniu w pracy lub na uczelni. Ja muszę mieć coś tradycyjnego do kotlecika z ziemniaczkami… Dlatego właśnie dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubieńszych surówek, którą jest surówka z selera.

W moim rodzinnym domu mama robiła ją odkąd pamiętam. Dzisiaj na blogu prezentowana jest surówka z selera w wersji fit i wegańskiej, ale dawniej seler był skąpany w śmietanie i majonezie. Na szczęście przepisów na wegańskie majonezy nie brakuje, a śmietanę można zastąpić jogurtem roślinnym tak jak ja to zrobiłem lub zrobić sobie własną śmietankę ze słonecznika, która również świetnie się sprawdzi.

Pytania i odpowiedzi:

  • Co dać zamiast jogurtu?

Spokojnie możesz dodać majonez, rezygnując przy tym z oleju, lub śmietanę ze słonecznika.

  • A czy olej lniany mogę zastąpić innym?

Tak. Świetnie sprawdzi się również olej rzepakowy. Najlepiej jednak wybierać ten, który jest tłoczony na zimno.

  • Co dodać zamiast octu jabłkowego?

2 łyżki soku z cytryny powinny załatwić sprawę.

Surówka z selera

Kilka przepisów na pyszne kotleciki:

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Seler : 1/2 dużego
Jabłko : 1 sztuka
Jogurt naturalny (roślinny) : 150g
Olej lniany : 3 łyżki
Orzechy włoskie : 30g garść
Rodzynki : 30g garść
Ocet jabłkowy : 2 łyżeczki
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Zalej rodzynki wrzątkiem. Obierz seler i jabłko. Zetrzyj na tarce na średnich oczkach.

2
Gotowe

Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, a następnie je posiekaj. Do startego selera z jabłkiem dodaj olej, ocet, przyprawy, jogurt, orzechy oraz odsączone z wody rodzynki. Wymieszaj porządnie i podawaj od razu lub wstaw do lodówki.

Wegańskie bolognese
Poprzedni
Wegańskie spaghetti bolognese
zupa krem z selera
Następny
Zupa krem z selera i pasternaku




Wegańskie bolognese
Wegańskie spaghetti bolognese
zupa krem z selera
Zupa krem z selera i pasternaku
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia 66

Surówka z selera z jabłkiem to smak mojego dzieciństwa, moje dzieci też ją uwielbiają chodź różni się tylko tym , że moja mama podawała ją ze śmietaną, ja z jogurtem, ale jutro zrobię według Twojego przepisu Konrad 😉

Karolina

Selera używam w sumie tylko po garstce do zup, bądź co bądź jest gorzki, surówki nigdy z niego nie jadłam, tym bardziej z rodzynkami – czy to smakuje słodko? 😀 Ciekawy pomysł, teraz wiosną tym bardziej, skoro w sklepach dominują importowane nowalijki, trzeba korzystać jeszcze z tych zimowych swoich warzyw. Zapisane 🙂

Ana

Z mleczkiem kokosowym też jest dobra 🙂