Ingredients
-
Warzywa
-
1/4 główki Kapusta
-
1 sztuka Marchewka
-
1 sztuka Cebula biała
-
2 sztuki Pomidor
-
1 sztuka Papryka czerwona
-
1 sztuka Papryka zielona
-
Pozostałe
-
1 puszka Biała fasola
-
4 łyżki Olej kokosowy
-
Przyprawy
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
3 łyżeczki Curry w proszku
-
2 łyżeczki Chilli w proszku
-
1 łyżeczka Imbir
-
1 łyżeczka Tymianek
-
3 ząbki Czosnek
Chakalaka to sałatka pochodząca z Afryki. Pierwsza moja myśl, gdy zobaczyłem efekt końcowy w garnku, to – o kurcze, afrykański bigos! – ponieważ nawalone jest tam wszystkiego, istny misz masz i w tym, znana z bigosu, kapusta. Chakalaka jednak jest zdrowsza od tradycyjnego polskiego bigosu, bo w kapuście pływają, zamiast mięsa, tylko warzywa i troszkę fasoli. Ta sałatka tradycyjnie jest bezmięsna!
Niektórzy znawcy chipsowych tematów na pewno kojarzą ze sklepowych półek chipsy o smaku tej afrykańskiej sałatki. Chipsy nie oddają nawet ułamka jej smaku. Sałatka, pomimo braku wzmacniaczy smaku i ogromnych ilości soli oraz tłuszczu, wygrywa w przedbiegach. Chrupiące warzywa i bukiet zapachów… właśnie tego mi było trzeba.
Jak każda szanująca się sałatka, tak i chakalaka jest bogata w witaminy. Dzięki dodanemu olejowi, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w o wiele większej ilości odżywią nasz organizm, a dodatkowo da nam więcej energii!
Co do sałatki? Czy nada się na wynos?
Jako przyszły dietetyk powinienem powiedzieć, że najlepiej będzie pasowała kasza lub ciemne żytnie pieczywo. Jeśli jednak wolisz białą bułkę, to również będzie to smakowite połączenie. Bardzo fajnie będą również pasowały chlebki naan jak i chleb z kaszy gryczanej
Oczywiście sałatka świetnie nada się na wynos. Na zimno smakuje równie dobrze (może nawet lepiej). jak na ciepło.
Składniki
Warzywa |
|
Kapusta:: 1/4 główki | |
Marchewka:: 1 sztuka | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Pomidor:: 2 sztuki | |
Papryka czerwona:: 1 sztuka | |
Papryka zielona:: 1 sztuka | |
Pozostałe |
|
Biała fasola:: 1 puszka | |
Olej kokosowy:: 4 łyżki | |
Przyprawy |
|
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Curry w proszku:: 3 łyżeczki | |
Chilli w proszku:: 2 łyżeczki | |
Imbir:: 1 łyżeczka | |
Tymianek:: 1 łyżeczka | |
Czosnek:: 3 ząbki |
Wykonanie
1
Gotowe
10 min
|
Warzywa pokrój w kostkę. Jedynie kapustę poszatkuj. |
2
Gotowe
3 min
|
W garnku rozgrzej olej i dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. |
3
Gotowe
1 min
|
Do cebuli dodaj wszystkie przyprawy poza solą (czosnek posiekany), wymieszaj i smaż przez 1 minutę. |
4
Gotowe
10 min
|
Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś 10 minut co jakiś czas mieszając. |
5
Gotowe
5 min
|
Dodaj przepłukaną fasolkę oraz sól do smaku. Przykryj na kolejne 5 minut. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach od zdjęcia z palnika lub następnego dnia. |
Mam i ja swoją sałatkę 🙂 Dałam połowę mniej chili, bo nie lubię zbyt pikantnych dań i jest super !
Czy tą sałatkę można zrobić i zawekować jak przetwory??
Myślę, że tak, al nigdy nie próbowałem 🙁
dziękuję za odpowiedź 😀
uwielbiam ja!!!
<3
polecam 😉 robiłam i bardzo pyszne ! 😀 zamiast przyprawy papryki, dałam odrobinę pasty z chilli z cerffura za 3,20zł. Wyszło idealne 😀 Dałam jedną puszkę fasoli białej a drugą puszkę fasoli czerwonej 😉 Też ciekawiej wyglądało 😉
Bardzo się cieszę! Takie komentarze dobrze mnie nastrajają do tworzenia nowych przepisów 🙂
Też dałam jedną łyżeczkę i jest bardzo ostre, dwie to musi być hardkor. I zapomniałam o marchewce xD dorzucę ją dzisiaj. Poza tym super blog, uwielbiam bliskowschodnią kaszę jaglaną!
Akurat kiedy nie wiedziałam co zrobić z kupioną kapustą trafiłam na ten przepis. <3
A jak nie mam oleju kokosowego tylko będę dusić na takim oleju z imbirem ???
Zwykły olej też będzie ok 🙂
a czy będzie nadawać się ugotowana fasola zamiast z puszki bo akurat mi zostało i nie mam co z tymzrobic
Będzie nawet lepiej 🙂
No brzmi bardzo dobrze, wybieram sie w góry w weekend a ze w schronisku ciezko o wege potrawę to robię na wynos ! Dam znac jak wyszło i czy sie nadaje na dłuższe eskapady , bo nie chce sie przeładowac weglami 🙂
Czekam na niusa i jakieś zdjęcie z wycieczki 😉