Chakalaka, czyli afrykańska sałatka

Chakalaka, czyli afrykańska sałatka

Składniki

Ilość porcji:
Warzywa
Kapusta : 1/4 główki
Marchewka : 1 sztuka
Cebula biała : 1 sztuka
Pomidor : 2 sztuki
Papryka czerwona : 1 sztuka
Papryka zielona : 1 sztuka
Pozostałe
Biała fasola : 1 puszka
Olej kokosowy : 4 łyżki
Przyprawy
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Curry w proszku : 3 łyżeczki
Chilli w proszku : 2 łyżeczki
Imbir : 1 łyżeczka
Tymianek : 1 łyżeczka
Czosnek : 3 ząbki

Chakalaka to afrykańska sałatka złożona z warzyw i fasoli. Jest niesamowicie odżywcza i pyszna. Zapewni Ci dużą dawkę witamin i wspaniałe doznania smakowe.

Składniki

  • Warzywa

  • Pozostałe

  • Przyprawy

Share

Chakalaka to sałatka pochodząca z Afryki. Pierwsza moja myśl, gdy zobaczyłem efekt końcowy w garnku, to – o kurcze, afrykański bigos! – ponieważ nawalone jest tam wszystkiego, istny misz masz i w tym, znana z bigosu, kapusta. Chakalaka jednak jest zdrowsza od tradycyjnego polskiego bigosu, bo w kapuście pływają, zamiast mięsa, tylko warzywa i troszkę fasoli. Ta sałatka tradycyjnie jest bezmięsna!

Niektórzy znawcy chipsowych tematów na pewno kojarzą ze sklepowych półek chipsy o smaku tej afrykańskiej sałatki. Chipsy nie oddają nawet ułamka jej smaku. Sałatka, pomimo braku wzmacniaczy smaku i ogromnych ilości soli oraz tłuszczu, wygrywa w przedbiegach. Chrupiące warzywa i bukiet zapachów… właśnie tego mi było trzeba.

Jak każda szanująca się sałatka, tak i chakalaka jest bogata w witaminy. Dzięki dodanemu olejowi, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w o wiele większej ilości odżywią nasz organizm, a dodatkowo da nam więcej energii!

Co do sałatki? Czy nada się na wynos?

Jako przyszły dietetyk powinienem powiedzieć, że najlepiej będzie pasowała kasza lub ciemne żytnie pieczywo. Jeśli jednak wolisz białą bułkę, to również będzie to smakowite połączenie. Bardzo fajnie będą również pasowały chlebki naan jak i chleb z kaszy gryczanej

Oczywiście sałatka świetnie nada się na wynos. Na zimno smakuje równie dobrze (może nawet lepiej). jak na ciepło.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Warzywa
Kapusta : 1/4 główki
Marchewka : 1 sztuka
Cebula biała : 1 sztuka
Pomidor : 2 sztuki
Papryka czerwona : 1 sztuka
Papryka zielona : 1 sztuka
Pozostałe
Biała fasola : 1 puszka
Olej kokosowy : 4 łyżki
Przyprawy
Papryka wędzona : 2 łyżeczki
Curry w proszku : 3 łyżeczki
Chilli w proszku : 2 łyżeczki
Imbir : 1 łyżeczka
Tymianek : 1 łyżeczka
Czosnek : 3 ząbki

Wykonanie

1
Gotowe
10 min

Warzywa pokrój w kostkę. Jedynie kapustę poszatkuj.

2
Gotowe
3 min

W garnku rozgrzej olej i dodaj wcześniej przygotowaną cebulę. Smaż przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe
1 min

Do cebuli dodaj wszystkie przyprawy poza solą (czosnek posiekany), wymieszaj i smaż przez 1 minutę.

4
Gotowe
10 min

Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś 10 minut co jakiś czas mieszając.

5
Gotowe
5 min

Dodaj przepłukaną fasolkę oraz sól do smaku. Przykryj na kolejne 5 minut. Najlepiej smakuje po kilkunastu minutach od zdjęcia z palnika lub następnego dnia.

Poprzedni
Piernikowe masło orzechowe
Następny
Domowe masło kokosowe




Piernikowe masło orzechowe
Domowe masło kokosowe
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Mam i ja swoją sałatkę 🙂 Dałam połowę mniej chili, bo nie lubię zbyt pikantnych dań i jest super !

Małgorzata

Czy tą sałatkę można zrobić i zawekować jak przetwory??

Małgorzata

dziękuję za odpowiedź 😀

Agata

uwielbiam ja!!!

Diana

polecam 😉 robiłam i bardzo pyszne ! 😀 zamiast przyprawy papryki, dałam odrobinę pasty z chilli z cerffura za 3,20zł. Wyszło idealne 😀 Dałam jedną puszkę fasoli białej a drugą puszkę fasoli czerwonej 😉 Też ciekawiej wyglądało 😉

Natalia

Też dałam jedną łyżeczkę i jest bardzo ostre, dwie to musi być hardkor. I zapomniałam o marchewce xD dorzucę ją dzisiaj. Poza tym super blog, uwielbiam bliskowschodnią kaszę jaglaną!

Maja

Akurat kiedy nie wiedziałam co zrobić z kupioną kapustą trafiłam na ten przepis. <3

Magda

A jak nie mam oleju kokosowego tylko będę dusić na takim oleju z imbirem ???

Paulina

a czy będzie nadawać się ugotowana fasola zamiast z puszki bo akurat mi zostało i nie mam co z tymzrobic

Szalupka

No brzmi bardzo dobrze, wybieram sie w góry w weekend a ze w schronisku ciezko o wege potrawę to robię na wynos ! Dam znac jak wyszło i czy sie nadaje na dłuższe eskapady , bo nie chce sie przeładowac weglami 🙂