Czerwona kapusta z rodzynkami

Czerwona kapusta z rodzynkami

Składniki

Ilość porcji:
Czerwona kapusta : 1/2 główki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Rodzynki : 80g
Ocet balsamiczny : 7-8 łyżek
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Olej : 2 łyżki
Cynamon : 1 łyżeczka
Goździk : 5 sztuk
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku

Dla mnie czerwona kapusta z rodzynkami to smak domu. Zrób ją i stwórz wspaniały dodatek do obiadu, od którego nie będziesz mógł się oderwać!

Składniki

Share

Czerwona kapusta z rodzynkami

Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera, jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała solo prosto z gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków.

Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco, ale ciekawe jak smakuje. Zrobię i dam znać czy warto.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Czerwona kapusta : 1/2 główki
Cebula czerwona : 1 sztuka
Rodzynki : 80g
Ocet balsamiczny : 7-8 łyżek
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Olej : 2 łyżki
Cynamon : 1 łyżeczka
Goździk : 5 sztuk
Pieprz czarny : do smaku
Sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Czerwoną kapustę posiekaj przy pomocy noża lub malaksera (z funkcją szatkowania), wrzuć do gara i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2 minuty. Po tym czasie zlej wodę, wlej nową i gotuj kapustę przez kilka minut z 1/2 łyżeczki soli. Kapusta ma być chrupka, nie rozgotowana!

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i smaż przez kilka minut. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kapustę, przyprawy (goździki najwygodniej dodać mielone lub przetarte w moździerzu), ocet balsamiczny, rodzynki i cukier. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Surówka z marchewki
Poprzedni
Surówka z marchewki
Placuszki żołędziowe
Następny
Placuszki żołędziowe




Surówka z marchewki
Surówka z marchewki
Placuszki żołędziowe
Placuszki żołędziowe
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jola

Super przepis! Wypróbuję 🙂 Ja robię z surowej kapusty drobno poszatkowanej ze sparzonymi rodzynkami,orzechami włoskimi, cytryną, cukrem, olejem, sól, pieprz do smaku 🙂 Pozdrawiam.

Iwona

Pyszna

Rosa

Uwielbiam. Dodaję zwykle jeszcze jabłka lub gruszki