Klopsiki warzywne

6 0
Klopsiki warzywne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Koperek:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe:: 5 łyżeczek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Papryka czerwona:: 1/2 sztuki
Marchewka:: 1/2 sztuki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Zielony groszek:: mrożony 1/2 szklanki
Jarmuż:: mrożonego, świeżego więcej 1/2 szklanki
Kukurydza:: 1/2 szklanki
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Nutritional information

Klopsik
Porcja
32
Kalorie
1.5g
Białko
1.2g
Tłuszcz
4g
Węglowodany
  • 40 min
  • Serves 24
  • Easy

Ingredients

Share

Przepis na klopsiki warzywne

Klopsiki z orzechów włoskich cieszyły się dużym uznaniem z Waszej strony, dlatego postanowiłem przygotować kolejne wegańskie klopsiki. Tym razem jednak troszkę inaczej… Klopsiki warzywne, które Wam dzisiaj chcę przedstawić, to masa kolorów, witamin oraz delikatny, subtelny i wciągający smak.

Składnikami przypominają te, które możecie znać w sklepie IKEA. Nie chcę Was mamić obietnicami, że te są identyczne albo lepsze… Po co? Te są moje i to jest najważniejsze.

 

Strasznie za mną chodziły klopsiki warzywne w pomidorowym sosie z makaronem i jak widać dopiąłem swego. Moje podniebienie i dusza są usatysfakcjonowane poczynionym daniem i wreszcie mogę się położyć, odpocząć i pomyśleć nad kolejnymi przepisami…

Z czym podawać klopsiki warzywne?

Ja zaserwowałem klopsiki w towarzystwie makaronu spaghetti i sosu pomidorowego (przepis na sos do pizzy), ale świetnie będą również pasowały na ugotowanym ryżu lub przekrojonej bułce, wyściełanej sałatą i skąpane w sosie BBQ.

Pulpety warzywne – filmik z przygotowywania

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Koperek:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Płatki drożdżowe:: 5 łyżeczek
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Papryka czerwona:: 1/2 sztuki
Marchewka:: 1/2 sztuki
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Zielony groszek:: mrożony 1/2 szklanki
Jarmuż:: mrożonego, świeżego więcej 1/2 szklanki
Kukurydza:: 1/2 szklanki
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Do malaksera wrzuć ciecierzycę, przyprawy i płatki drożdżowe. Zmiksuj dokładnie.

2
Gotowe

Pokrój drobno paprykę, cebulę, czosnek i marchew. Rozgrzej olej i wrzuć mrożony groszek i jarmuż. Po 1-2 minutach dorzuć wcześniej pokrojone warzywa i smaż przez 5 minut.

3
Gotowe

Warzywa z patelni przełóż do malaksera (w którym znajduje się zmielona ciecierzyca). Ponownie zmiksuj, ale tym razem NIE NA GŁADKO (mają pozostać drobne kawałki warzyw).

4
Gotowe

Ustaw piekarnik na 180 stopni. Formuj klopsiki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-30 minut.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Klopsiki z orzechów włoskich
Przepis na falafel z piekarnika
next
Falafel z piekarnika
previous
Klopsiki z orzechów włoskich
Przepis na falafel z piekarnika
next
Falafel z piekarnika
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MyVeganKitchen

Wyglądają wspaniale 🙂 Uwielbiam tego typu kotleciki/pulpeciki!

Julita

Właśnie dzisiaj odkryłam Twojego bloga, a przepis na klopsiki bardzo mnie zaciekawił. Chciałam jednak dopytać czy dodatek drożdży jest konieczny? Jeśli nie to czy można je po prostu pominąć lub czymś zastąpić? Nie spożywam nabiału i glutenu. Mogę sama coś pokombinować, jednak wolałabym skorzystać z profesjonalnej porady. 🙂

wanda

Płatki drożdżowe, to nie są drożdże. One są nieaktywne. Dają tylko smak. Trochę podobny do parmezanu. Ale nie rosną. Więc można spokojnie dodawać , jeśli się je ma pod ręką.

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x