• Home
  • Obiady
  • Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku

Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku

Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia : 2 duże
Szpinak mrożony : 225g 1/2 paczki
Cebula biała : 1 sztuka
Czosnek : 2 ząbki
Bulion warzywny : 600ml
Oliwa z oliwek : 2-3 łyżki
Gałka muszkatołowa : szczypta
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Sok z cytryny : 2 łyżki
Wegańska śmietana : do podania Ewentualnie mleczko kokosowe
Pomidory suszone : 4 sztuki

Składniki

Share

Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku

Razem z Natalią vel WegePanna i Agatą vel Wege Smaki postanowiliśmy przygotować dla czytelników naszych blogów obiad kompletny na bazie cukinii. Jest to nasza wspólna akcja pod nazwą “WEGE TOGETHER” zainicjowana przeze mnie. Było mi bardzo miło wirtualnie gotować razem z dziewczynami. Co z tego wyszło – zobaczycie poniżej.

W skład naszej obiadowej propozycji wchodzi oczywiście zupa (na którą przepis znajdziecie w tym wpisie), drugie danie ugotowane przez Agatę oraz deser upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania!

Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu “nie stać mnie”, “te produkty są trudno dostępne” nie zobaczę! A teraz słuchaj wyraźnie (czytaj dokładnie). Nie masz już wymówki przed rodziną lub samym sobą! Pozbawiłem Cię najpopularniejszych z nich, aby Cię zmotywować do roboty. Musisz zebrać cztery litery i ruszyć do najbliższego warzywniaka bądź marketu i zakupić trochę cukinii.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Cukinia : 2 duże
Szpinak mrożony : 225g 1/2 paczki
Cebula biała : 1 sztuka
Czosnek : 2 ząbki
Bulion warzywny : 600ml
Oliwa z oliwek : 2-3 łyżki
Gałka muszkatołowa : szczypta
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku
Sok z cytryny : 2 łyżki
Wegańska śmietana : do podania Ewentualnie mleczko kokosowe
Pomidory suszone : 4 sztuki

Wykonanie

1
Gotowe

Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu lub patelni grillowej (ewentualnie piekarnik lub zwykła patelnia) z obu stron.

2
Gotowe

W garnku podsmaż do zeszklenia pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i podsmażaj przez około 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukinię pokrojoną tak, aby się zmieściła i gotuj pod przykryciem 10 minut.

3
Gotowe

Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko.

4
Gotowe

Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym.

Poprzedni
Koktajl czekoladowy z masłem orzechowym
Następny
Pasta oliwkowa – potrójne doznania!




Koktajl czekoladowy z masłem orzechowym
Pasta oliwkowa – potrójne doznania!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments