Ingredients
-
pęczek Zielone szparagi
-
2 łyżki Oliwa
-
duża szczypta Pieprz i sól
Jak upiec zielone szparagi?
Sezon na zielone szparagi trwa stosunkowo krótko, ponieważ możemy się nimi cieszyć przez zaledwie 2 miesiące. Maj oraz czerwiec są miesiącami w których najlepiej po nie sięgać, ponieważ są właśnie w tedy najsmaczniejsze i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Małe jarzyniaki, stragany oraz wielkie markety… Wszystkie te miejsca mają półki, regały, a nawet całe palety zielonych szparagów, czekających na Ciebie.
Upieczone szparagi są świetnym dodatkiem do obiadu. Warto upiec je w towarzystwie pomidorków koktajlowych, które wspaniale się z nimi komponują. Zielone szparagi nie potrzebują tak na prawdę nic poza oliwą, pieprzem oraz solą. To właśnie w ich towarzystwie smakują najlepiej!
Czy szparagi są zdrowe?
Oczywiście, że tak! Zielone szparagi są bogate w witaminę K, C, E, kwas foliowy, potas, magnez oraz fosfor. Ze względu na dużą zawartość błonnika, poprawiają perystaltykę jelit.
Składniki
Zielone szparagi: pęczek | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: duża szczypta |