Makaron z cukinii w sosie teriyaki

6 0
Makaron z cukinii w sosie teriyaki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia:: 2 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 3 ząbki
Imbir:: 1 cm
Sos teriyaki:: 2 łyżki
Tahini:: 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Olej:: 1 łyżka
Opcjonalnie
Marchewka:: 1 sztuka
Sezam:: do dekoracji
Sól:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
474
Kalorie
14.4g
Białko
27g
Tłuszcz
52.5g
Węgl.
8.7g
Błonnik

Coś wyjątkowego i nietuzinkowego? Taki właśnie jest makaron z cukinii. Zaimponuj komuś lub... sobie i zrób go. Przekonaj się, że cukinia może być ciekawa.

  • 10 min
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Makaron z cukinii w sosie teriyaki

Szukasz oryginalnego sposobu na wykorzystanie cukinii? Chcesz się przed kimś popisać lub samemu spróbować czegoś nowego? Makaron z cukinii idealnie się do tego nada. Tak naprawdę wiele osób słyszało o mistycznym makaronie z cukinii, ale niewielu go robiło i jadło. Jest to jednak bardzo proste danie, które fenomenalnie wygląda… No na pewno lepiej i ciekawej niż klasycznie pokrojona cukinia.

Makaron z cukinii, czyli makaron warzywny – co jest potrzebne, żeby go zrobić?

Najlepiej spiralizer lub ewentualnie obieraczka + nóż i rondel cierpliwości. Jeśli chcesz się dowiedzieć czym najlepiej zrobić warzywny makaron a’ la spaghetti, to sprawdź koniecznie ten wpis: Makaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? Znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje.

makaron z cukinii

Makaron z cukinii, czyli makaron warzywny

Co do samego dania, to makaron z cukinii dla mnie bardzo przypomina klasyczny makaron spaghetti (zwłaszcza jeśli sobie dobrze wkręcę), pod jednym warunkiem… że nie zostanie rozgotowany. A o to dość łatwo, ponieważ wystarczy minuta za długo na ogniu i zrobi się miękki i sflaczały. Nadal będzie pyszny, ale to nie ta sama prezencja co prawidłowo przygotowanego. Trzymaj się przepisu, a wszystko będzie dobrze.

Sprawdź jak wygląda sos teriyaki i gdzie go dostaniesz -> Kliknij

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia:: 2 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 3 ząbki
Imbir:: 1 cm
Sos teriyaki:: 2 łyżki
Tahini:: 2 łyżki
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Olej:: 1 łyżka
Opcjonalnie
Marchewka:: 1 sztuka
Sezam:: do dekoracji
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Zrób makaron z cukinii za pomocą spiralizera. Jeśli chcesz, to możesz spróbować zrobić plasterki, które następnie nożem potniesz na paseczki, ale jest to pracochłonne i nie daje takich efektów. Jeśli chcesz, od razu możesz przygotować sobie marchewkę obraną w cienkie paseczki. Jest świetnym dodatkiem.

2
Gotowe

W miseczce wymieszaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sos teriyaki, tahini, miód lub jego zastępnik i posiekany imbir.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Pokrój drobno cebulę i umieść ją razem z makaronem z cukinii na patelni. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj wcześniej przygotowany sos, wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty.

Konrad Budzyk

kisiel z nasion chia
previous
Kisiel z nasion chia
napoleonka bez jajek
next
Napoleonka bez jajek
kisiel z nasion chia
previous
Kisiel z nasion chia
napoleonka bez jajek
next
Napoleonka bez jajek
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jakub

A jak taki makaron znosi odgrzewanie, np. w mikrofalówce?

Konrad Budzyk

Słabo 🙁

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x