Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

0 0
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kapusta kiszona:: 1kg
Ziemniaki:: 400g
Marchewka:: 2 duże
Cebula biała:: 2 duże
Czosnek:: 6 ząbków
Bulion warzywny:: 3 litry
Sos sojowy jasny:: 4 łyżki
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki
Cydr:: 330ml
Olej:: 4 łyżki
Przyprawy
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Kumin:: 2 łyżeczki
Kminek mielony:: 2 łyżeczki
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
165
Kalorie
3,1g
Białko
10,6g
Tłuszcz
14,4g
Węgl.
8g
Błonnik

Lubisz tradycyjne dania? Wegański kapuśniak, czyli zupa z kiszonej kapusty, to własnie to, czego szukasz! Wspaniały smak, aromat i prostota wykonania = przepis na sukces!

  • 40 min
  • Serves 5
  • Easy

Ingredients

  • Przyprawy

Share

Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty

Po długiej nieobecności na blogu, spowodowanej otwarciem restauracji, postanowiłem powrócić z czymś klasycznym, prostym, ale jednocześnie pysznym! Kapuśniak, czyli zupa z kiszonej kapusty, to wspaniałe połączenie kwaśnego smaku pochodzącego z kapusty oraz cydru, słodkości z marchewki i… cukru trzcinowego, oraz delikatnej ostrości pochodzącej z pieprzu.

Zupa z kiszonej kapusty rewelacyjnie smakuje ze zwykłym pieczywem, ale jeśli masz czas i chęci, to warto upiec do niej cebularze! Będą one wyjątkowym i smakowitym dodatkiem, który jeszcze bardziej podkreśli bombastyczność tego dania.

Chcesz zrobić świetny, wegański kapuśniak? Nie możesz pominąć papryki wędzonej! Jest ona coraz łatwiej dostępna w sklepach stacjonarnych. Jeśli nie możesz jej u siebie znaleźć, to koniecznie sprawdź TUTAJ gdzie kupisz ją najtaniej i nie wahaj się, tylko zamawiaj. Papryka wędzona sprawdza się w kuchni w wielu przepisach, więc z pewnością nie będzie leżała odłogiem na półce. Moimi ulubionymi przepisami, w których znajduje się papryka wędzona, są: łososiowa marchewka, sos arrabbiata, ser z ziemniaka oraz pieczony kalafior. Koniecznie ich wypróbuj!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Kapusta kiszona:: 1kg
Ziemniaki:: 400g
Marchewka:: 2 duże
Cebula biała:: 2 duże
Czosnek:: 6 ząbków
Bulion warzywny:: 3 litry
Sos sojowy jasny:: 4 łyżki
Cukier trzcinowy:: 2 łyżki
Cydr:: 330ml
Olej:: 4 łyżki
Przyprawy
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Kumin:: 2 łyżeczki
Kminek mielony:: 2 łyżeczki
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, a marchewkę pokrój w półksiężyce. Rozgrzej olej i podsmaż marchewkę i cebulę. Po kilku minutach dodaj przyprawy wraz z cukrem, posiekany czosnek i zamieszaj. Dodaj ziemniaki, bulion, sos sojowy. Gotuj 15 minut.

2
Gotowe

W międzyczasie kapustę odciśnij i posiekaj. Umieść ją w nowym garnku i wlej cydr. Duś pod przykryciem około 10 minut.

3
Gotowe

Kapustę daj do garnka z bulionem i całą resztą pyszności. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Najlepiej smakuje po podgrzaniu.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

previous
Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek
Sałatka z cukinii
next
Sałatka z cukinii
previous
Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek
Sałatka z cukinii
next
Sałatka z cukinii
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ern

Wreszcie! 😉

Nadia

Super przepis, uwielbiam kiszoną kapustę 😀

adaa

smak z dziecinstwa:) superrrr chyba bedzie na zawsze w zyciu

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x