Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

3 0
Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 1 kubek 200g
Woda:: 600ml
Pieczarki:: 400g
Cukinia:: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 3 ząbki
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Papryka ostra:: szczypta
Kumin:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
510
Kalorie
20.7g
Białko
13.8g
Tłuszcz
77.3g
Węglowodany
5.3g
Błonnik

Zdrowe i szybkie posiłki to coś, czego coraz częściej poszukujemy. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią właśnie taka jest.

  • 30 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghettimakaron ze szpinakiem, a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią to świetna opcja dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Teraz prawie całe nasze społeczeństwo jest na jakiejś diecie. Eliminujemy z diety gluten, tłuszcze lub po prostu wprowadzamy zdrowsze jedzenie w miejsce śmieciowego. Dzisiejsza propozycja zadowoli wszystkie wymienione grupy. Zawiera stosunkowo duże ilości dobrej jakości białka i sporo błonnika, co zapewni Ci uczucie sytości na długi czas. Ponadto tłuszcz ograniczony jest do minimum, a gluten nie występuje nawet w śladowych ilościach.

Walory dietetyczne to jedno, ale poza tym, że komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią jest zdrowa, to jeszcze świetnie smakuje! Nie wierzysz? Przekonaj się!

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 1 kubek 200g
Woda:: 600ml
Pieczarki:: 400g
Cukinia:: 1/2 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 3 ząbki
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Papryka ostra:: szczypta
Kumin:: 1 łyżeczka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Przepłucz komosę na sitku pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka lub na patelnię, zalej wodą i gotuj około 12 minut. Po tym czasie przełóż na bok.

2
Gotowe

Pieczarki i cukinię pokrój w dość duże kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 10 minut. Dodaj przyprawy, ugotowaną komosę ryżową i porządnie wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut.

Konrad Budzyk

Cykoria pieczona
previous
Cykoria pieczona
Bitki sojowe
next
Bitki sojowe w beszamelu
Cykoria pieczona
previous
Cykoria pieczona
Bitki sojowe
next
Bitki sojowe w beszamelu
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata

Przepis- rewelacja. Prostu, szybki I smaczny

Piotr

Może głupie pytanie, ale czy wodę w której gotuje się komosa na patelni (już po odcedzeniu) trzeba osolić?

Konrad Budzyk

Nie trzeba. Zależy jak słone dania lubisz 🙂

Łukasz

pycha, właśnie jem 😉

Ewe

Nie dość że szybko to jeszcze smacznie i zdrowo 🙂 oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu ale uważam że papryka dodaje koloru.

Magdalena

Wyszło pysznie, choć zamiast pieczarek użyłam zawekowanych maślaków.

Konrad Budzyk

<3

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x