Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa : 200g 1 kubek
Woda : 600ml
Pieczarki : 400g
Cukinia : 1/2 sztuki
Cebula biała : 1 mała
Czosnek : 3 ząbki
Zioła prowansalskie : 2 łyżeczki
Olej kokosowy : 1 łyżka
Papryka ostra : szczypta
Kumin : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Zdrowe i szybkie posiłki to coś, czego coraz częściej poszukujemy. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią właśnie taka jest.

Składniki

Share

Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią

Ostatnio na moim blogu widać wysyp szybkich posiłków. Było jednogarnkowe spaghettimakaron ze szpinakiem, a teraz przyszedł czas na komosę. Komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią to świetna opcja dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Teraz prawie całe nasze społeczeństwo jest na jakiejś diecie. Eliminujemy z diety gluten, tłuszcze lub po prostu wprowadzamy zdrowsze jedzenie w miejsce śmieciowego. Dzisiejsza propozycja zadowoli wszystkie wymienione grupy. Zawiera stosunkowo duże ilości dobrej jakości białka i sporo błonnika, co zapewni Ci uczucie sytości na długi czas. Ponadto tłuszcz ograniczony jest do minimum, a gluten nie występuje nawet w śladowych ilościach.

Walory dietetyczne to jedno, ale poza tym, że komosa ryżowa z pieczarkami i cukinią jest zdrowa, to jeszcze świetnie smakuje! Nie wierzysz? Przekonaj się!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa : 200g 1 kubek
Woda : 600ml
Pieczarki : 400g
Cukinia : 1/2 sztuki
Cebula biała : 1 mała
Czosnek : 3 ząbki
Zioła prowansalskie : 2 łyżeczki
Olej kokosowy : 1 łyżka
Papryka ostra : szczypta
Kumin : 1 łyżeczka
Sól : do smaku
Pieprz czarny : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Przepłucz komosę na sitku pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka lub na patelnię, zalej wodą i gotuj około 12 minut. Po tym czasie przełóż na bok.

2
Gotowe

Pieczarki i cukinię pokrój w dość duże kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 10 minut. Dodaj przyprawy, ugotowaną komosę ryżową i porządnie wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut.

Cykoria pieczona
Poprzedni
Cykoria pieczona
Bitki sojowe
Następny
Bitki sojowe w beszamelu




Cykoria pieczona
Cykoria pieczona
Bitki sojowe
Bitki sojowe w beszamelu
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata

Przepis- rewelacja. Prostu, szybki I smaczny

Piotr

Może głupie pytanie, ale czy wodę w której gotuje się komosa na patelni (już po odcedzeniu) trzeba osolić?

Łukasz

pycha, właśnie jem 😉

Ewe

Nie dość że szybko to jeszcze smacznie i zdrowo 🙂 oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu ale uważam że papryka dodaje koloru.

Magdalena

Wyszło pysznie, choć zamiast pieczarek użyłam zawekowanych maślaków.