Placki z brokułów i kukurydzy

0 0
Placki z brokułów i kukurydzy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 główka
Czerwona cebula: 1/2 małej
Czosnek: 2-3 ząbki
Imbir: 1-2cm
Kukurydza: 100g
Mąka pszenna: 140g
Mleko roślinne: 200 ml
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Kumin: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smażenia

Chcesz ukręcić pełne smaku placki na obiad? Zrób placki z brokułów!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Placki z brokułów i kukurydzy

Wiem, że duża część z Was jest fanami placków w każdej możliwej postaci. Postanowiłem dzisiaj dopieścić tę część naszej społeczności i stworzyć przepis na placki z brokułów, które WYMIATAJĄ! Na zewnątrz chrupiące, wewnątrz delikatne ale co najważniejsze… PRZEPYSZNE 🥰

Jak smakują placki z brokułów?

Przede wszystkim są jednocześnie delikatne od brokuła, słodkie od kukurydzy oraz pikantne i aromatyczne od czosnku i imbiru. Takie połączenie smaków gwarantuje uśmiech od ucha do ucha… Istna feeria smaków!

Przepis na Placki z brokułów i kukurydzy

Z czym podawać placki z brokułów?

U mnie placki były w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, ale świetnie sprawdzi się również ryż lub dowolna kasza. Dodatkowo zrobiłem prostą sałatkę z rukolą i czerwoną kapustą, ale wprost idealnie będzie pasowała m.in. surówka z czerwonej kapusty po tajsku, czy sałatka z brokułem po azjatycku. Jeśli chodzi o sosy, to świetnie sprawdzi się np. wegański sos czosnkowy.

Jeśli tak jak ja lubisz placki w każdej postaci, sprawdź koniecznie wszystkie przepisy na placki. Ostatnio znowu robiłem wytrawne placki z kukurydzą oraz placki z czerwonej soczewicy… Coś wspaniałego. A na śniadanie lub słodki obiad polecam racuchy z bananami i placki z marchewki.

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 główka
Czerwona cebula: 1/2 małej
Czosnek: 2-3 ząbki
Imbir: 1-2cm
Kukurydza: 100g
Mąka pszenna: 140g
Mleko roślinne: 200 ml
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Kumin: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj. Ugotowane różyczki pokrój dość drobno.

2
Gotowe

Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Do miski wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Z powstałej masy uformuj na patelni placuszki (1 łyżka = 1 placek) i smaż z obu stron na złoty kolor.

Konrad Budzyk

Przepis na ciasto z cukinią, czyli chlebek z cukinii
previous
Wegańskie ciasto z cukinią
Przepis na babeczki marchewkowe
next
Babeczki marchewkowe z czekoladą
Przepis na ciasto z cukinią, czyli chlebek z cukinii
previous
Wegańskie ciasto z cukinią
Przepis na babeczki marchewkowe
next
Babeczki marchewkowe z czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia

Dzień dobry, na Pana blogu trafiłam na wspaniałe przepisy! Jestem zachwycona 🙂 proszę o poradę, czy placki wyjdą z mrożonego brokuła?

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂 Myślę, że wyjdą, ale głowy nie dam 🙂

Theo

Wspaniałe! Ale mają jedną wadę: trudno zachować umiar w jedzeniu…
Jeśli to Pana danie autorskie, gratuluję talentu! I dziękuję za udostępnienie przepisu, brokuł awansuje w moim warzywnym rankingu o kilka miejsc.

Konrad Budzyk

Tak, to mój autorski przepis 🙂 Bardzo mi miło, że posmakowały! Mam nadzieję, że znajdziesz u mnie jeszcze wiele ciekawych inspiracji 🙂

Aga

Placuszki są pyszne! Kolejny przepis od Ciebie i znowu się nie zawiodłam 😀

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło! 🙂

Magda

Czy można zrobić je w piekarniku?

Konrad Budzyk

Szczerze, to nie robiłem w piekarniku, więc polecić nie mogę takiego przygotowania 🙂

Emilka

Ile to gramów różyczek mniej więcej?

Konrad Budzyk

Myślę, że około 300-350g 🙂

Klaudia

Kolejny przepyszny przepis! Nie miałam płatków drożdżowych więc dodałam weganskie żółty ser tarty, wyszły przepyszne! Niemowlak też się zajadał😉

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło 🙂

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x