Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Składniki

Ilość porcji:
Mix sałat : 100g
Dodatki
Czerwona fasola : 1/2 puszki
Papryka czerwona : 1/4 sztuki
Cebula czerwona : 1/4 sztuki
Pomidory koktajlowe : 6 sztuk
Jalapeno : ile chcesz
Awokado : 1/2 sztuki
Kukurydza : 1/2 kolby
Dressing
Oliwa z oliwek : 1 łyżka
Sok z limonki : 1/2 sztuki
Cukier : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Kolendra : 1/4 łyżeczki
Oregano : szczypta
Pieprz czarny : szczypta
Sól : do smaku

Chcesz mieć pyszną sałatkę? Sama się nie zrobi! Arriba, arriba! Ándale, ándale!

Składniki

  • Dodatki

  • Dressing

Share

Sałatka meksykańska

Dzisiaj przygotowałem dla Was sałatkę kontrastującą z tą ostatnią, która pojawiła się na łamach bloga -> sałatka makaronowa. Tym razem mamy zieleninę i to, co lubię w kuchni meksykańskiej najbrardziej… awokado i papryczki jalapeno 😍. Sałatka meksykańska z pewnością podejdzie osobom, które lubią konkretne, ostro-kwaśne smaki. Ja niczym nie pogardzę, ale powiem Wam jedno… Ta sałatka naprawdę wymiata!

Pytania i odpowiedzi

  • Z czym podawać? Ja podałem z tortillą, ale nachosy lub zwykły, powszedni chleb również się nadadzą. Fajną opcją mogą być gofry z mąki kukurydzianej.
  • Musi być ostre? Oczywiscie jest szansa na jej złagodzenie. Wystarczy pominąć papryczki jalapeno lub zastąpić je np papryczkami pepperoni. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, czy papryka wędzona jest ostra, czy łagodna.
  • Musi być kolba? Ja wziąłem ugotowaną kolbę kukurydzy i pokroiłem w plastry, żeby to jakoś wyglądało. Jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić. Możesz dodać luźną kukurydzę prosto do sałatki lub pominąć

Inne sałatki inspirowane kuchniami świata, które Wam polecam:

  • Sałatka z falafelem: może i nie jest najbardziej fit sałatką, jakie można znaleźć na tym blogu, ale z pewnością jest jedną z moich ulubionych. Połączenie chrupiących falafeli, tahini i granata, oraz odświeżającej pietruszki, to wspaniały atak na kubeczki smakowe!
  • Chakalaka: jest to afrykańska sałatka z białej kapusty. Sycąca, smakowita i aromatyczna, to tylko kilka synonimów, które ją określają.
  • Sałatka bulgur: kojarzycie te malutkie sałatki z marketów, które na spodzie mają hummus, a u góry kaszę z dodatkami? to jest coś takiego, tylko… lepszego!

Zobacz również pozostałe przepisy na sałatki

 

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Mix sałat : 100g
Dodatki
Czerwona fasola : 1/2 puszki
Papryka czerwona : 1/4 sztuki
Cebula czerwona : 1/4 sztuki
Pomidory koktajlowe : 6 sztuk
Jalapeno : ile chcesz
Awokado : 1/2 sztuki
Kukurydza : 1/2 kolby
Dressing
Oliwa z oliwek : 1 łyżka
Sok z limonki : 1/2 sztuki
Cukier : 1 łyżeczka
Papryka wędzona : 1/2 łyżeczki
Kolendra : 1/4 łyżeczki
Oregano : szczypta
Pieprz czarny : szczypta
Sól : do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na dressing wymieszaj i odstaw na bok. Czosnek możesz przecinąć przez praskę lub drobno posiekać.

Fasolę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Umyj warzywa i pokrój je. U mnie szło to tak: papryka czerwona i czerwona cebula w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, papryczki jalapeno posiekałem, żeby ich smak i ostrość były w całej sałatce, awokado pokroiłem w plasterki, tak samo kolbę kukurydzy, która pełni przede wszystkim funkcję dekoracyjną.

2
Gotowe

Wymieszaj wszystkie składniki razem i podawaj od razu po zmieszaniu. Później sałata przywiędnie i nie będzie tak pyszne, jakby mogło być.

Sałatka z makaronem
Poprzedni
Sałatka z makaronem po włosku
Następny
Makaron z boczniakami i zielonym pieprzem




Sałatka z makaronem
Sałatka z makaronem po włosku
Makaron z boczniakami i zielonym pieprzem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments