Makaron z boczniakami i zielonym pieprzem

0 0
Makaron z boczniakami i zielonym pieprzem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Boczniaki: 250g
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Półwytrawne białe wino: 100ml
Zielony pieprz w zalewie: 4 łyżeczki
Kapary: 4 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 5 łyżek
Kardamon: 1/3 łyżeczki
Kumin: 1/3 łyżeczki
Pieprz młotkowany: u mnie z kolendrą do smaku
Sól: do smaku

Ten przepis z boczniakami, to prawdziwa petarda! Makaron z boczniakami, zielonym pieprzem i kaparami podbije Wasze podniebienia. Kremowy i delikatnie pikantny.

  • 30 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Makaron z boczniakami

Zielony pieprz, kapary, wino i mleczko kokosowe. Do tego szczypta przypraw i odrobina chęci… Tak w skrócie można opisać dzisiejszy makaron z boczniakami. Nie jest to trudny ani czasochłonny przepis, a swoim smakiem i składnikami zachwyci nie jedną osobę! Zresztą ze świecą szukać w Polsce osób, które nie lubią makaronu.

Ej, a czy z tym pieprzem Ci się nie popieprzyło?!

Nie, nie. Pieprz zielony z zalewy nie jest taki ostry jak np. pieprz czarny. Tutaj mamy doczynienia z delikatną pikanterią i masą smaku, który skrywa w sobie pieprz. Dodatkowo kremowy i delikatny sos wygładza całe danie i pozwala nam się cieszyć wspaniałością makaronu z boczniakami.

Jak jeszcze możesz zjeść boczniaki?

Boczniaki od kilku ładnych lat nabierają na popularności. Dawniej sztuką było upolować paczkę boczniaków w dużym mieście, a obecnie nawet w mniejszych miejscowościach i na wsiach można je bez problemu dostać. Dzisiaj przygotowałem dla Was makaron z boczniakami, ale na blogu znajdują się również takie hiciory jak zupa z boczniaków, boczniaki smażone z pietruszką oraz boczniaki w panierce. Z pewnością warto wypróbować każdą pozycję, bo różnią się od siebie i pokazują boczniaki w różnych wydaniach.

Makaron z boczniakami – a może z czymś innym?

Makaron z boczniakami, to nie jedyny przepis na makaron na moim blogu. Sałatka z makaronem na zimno, makaron z groszkiem w równie kremowym sosie jak ten, oraz makaron z cukinii, zamiast pszenicy, to tylko kilka propozycji, które urozmaicą Wasz menu.

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Makaron: 200g
Boczniaki: 250g
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Półwytrawne białe wino: 100ml
Zielony pieprz w zalewie: 4 łyżeczki
Kapary: 4 łyżeczki
Mleczko kokosowe: 5 łyżek
Kardamon: 1/3 łyżeczki
Kumin: 1/3 łyżeczki
Pieprz młotkowany: u mnie z kolendrą do smaku
Sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój w kostkę boczniaki oraz cebulę, a czosnek posiekaj. Przenieś składniki na rozgrzany olej i smaż co jakiś czas mieszając, do momentu zrumienienia - około 5 minut.

2
Gotowe

Gdy boczniaki i cebula są już złociste, możesz wlać wino. Po 2 minutach dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Gotuj kolejne 2 minuty.

Dodaj ugotowany makaron. Ponownie wymieszaj i... podawaj!

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Sałatka meksykańska
previous
Sałatka meksykańska
next
Hummus z zielonym pieprzem
Sałatka meksykańska
previous
Sałatka meksykańska
next
Hummus z zielonym pieprzem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x