Pulpety z kaszy jaglanej

0 0
Pulpety z kaszy jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 2 szklanki
Woda: 3 szklanki
Cebula: 4 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 4 łyżki
Suszone pomidory: 1 słoiczek
Sos sojowy: 4 łyżki
Papryka wędzona: 3 łyżeczki
Oregano: 2 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 150g

Cudowne roślinne klopsiki z kaszy jaglanej, które zanurzone w dowolnym sosie gwarantują udany obiad!

  • Serves 50
  • Medium

Ingredients

Share

Ostatnimi czasy cierpię na chroniczny brak czasu… Ale to bardzo dobrze! Właśnie z tego powodu, że nie mogę sobie pozwolić na siedzenie godzinami w kuchni, zaczynam tworzyć proste i szybkie do wykonania przepisy. Tym razem postanowiłem ukręcić na obiad pulpety z kaszy jaglanej.

Do ich przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych, trudno dostępnych i drogich składników! Wszystkie niezbędne produkty dostaniesz w markecie lub małym sklepie osiedlowym.

Klopsiki z kaszy jaglanej

Podawać je można na wiele różnych sposobów, ale ja najbardziej lubię umieścić je w sosie pieczarkowym lub pomidorowym i zajadać w towarzystwie kluseczek oraz dowolnej surówki… To jest naprawdę wspaniałe połączenie!

Po upieczeniu pulpeciki z kaszy jaglanej możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić. Najczęściej podgrzewam je później w sosie – nie rozpadają się, trzymają swoją formę.

Szukasz podobnych przepisów? Zobacz koniecznie moje klopsiki z kalafiora, klopsiki z soczewicy oraz klasyczne klopsiki wegańskie. Cudowne roślinne kulki, które zanurzone w pysznym sosie gwarantują udany obiad!

Pulpety z kaszy jaglanej - przepis na klopsy z kaszy jaglanej - wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 2 szklanki
Woda: 3 szklanki
Cebula: 4 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 4 łyżki
Suszone pomidory: 1 słoiczek
Sos sojowy: 4 łyżki
Papryka wędzona: 3 łyżeczki
Oregano: 2 łyżeczki
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 150g

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną przepłucz na sicie gorącą/wrzącą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody, wrzuć kaszę i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 12-15 minut.

2
Gotowe

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej. Cebulę drobno pokrój, czosnek posiekaj, a następnie smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut.

3
Gotowe

W dużej misce umieść ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, usmażoną cebulę, dodaj drobno posiekane suszone pomidory, sos sojowy oraz przyprawy i wymieszaj. Następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj masę - w razie potrzeby możesz dodać więcej bułki tartej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4
Gotowe

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj pulpeciki troszkę większe od orzecha włoskiego. Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi.

5
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włóż blaszkę i piecz pulpeciki przez około 30 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Tofucznica, czyli tofu na śniadanie
previous
Tofucznica
Gnocchi z brokułami i pieczarkami
next
Gnocchi z brokułami i pieczarkami
Tofucznica, czyli tofu na śniadanie
previous
Tofucznica
Gnocchi z brokułami i pieczarkami
next
Gnocchi z brokułami i pieczarkami
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Dzisiejsza część obiadu. Podane z ziemniaczkami, surówką i sosem szpinakowym. Było pyszne. Ale dopiero wieczorem na zimno pulpety smakowały obłędnie!

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło, że posmakowały! Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis świetnie się sprawdzi 🙂

Magda

Jaką pojemność ma ten słoiczek pomidorów suszonych, są przecież różne w sprzedaży?

Konrad Budzyk

Standardowy to około 270g 🙂

Joanna

Radzi zachęcające swoją prostotą i wartościami odżywczymi. Masz przepis na wegański sos pieczarkowy?

Konrad Budzyk

Na blogu jeszcze nie mam, ale dodam! 🙂

Paulina

Czy można zastąpić czymś bułkę tartą, czymś bezglutenowym? Może mąka owsiana?

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x