Gofry po meksykańsku

Gofry po meksykańsku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka kukurydziana:: 60g
Mąka ryżowa:: 40g
Skrobia ziemniaczana:: 1 łyżka
Woda:: 100ml
Kumin:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Papryka ostra:: szczypta
Kukurydza:: 100g
Olej:: 2 łyżki
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka
Do podania
Guacamole::
Cebula czerwona::
Czerwona fasola::

Gofry po meksykańsku, to prawdziwa gratka dla fanów kuchni meksykańskiej. Wyjątkowe i niepowtarzalne. Jednocześnie pikantne, słodkie i delikatne.

  • 10 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Do podania

Share

Gofry po meksykańsku

¡Arriba, arriba, arriba… los gofres de mexicanos! Gofry po meksykańsku rządzą! To że są proste w wykonaniu, to nic zaskakującego, bo każde, nawet gofry bezglutenowe są banalne. Wystarczy względnie dobra (wcale nie droga) gofrownica i można działać. Tutaj chodzi o smak, chrupkość gofra… o całą tą wspaniałość. Ah te gofry z mąki kukurydzianej, takie pyszne 😍

Gofry po meksykańsku

Połączenie pikanterii płynącej z ostrej papryki i słodycz kukurydzy, w połączeniu z kuminem i chrupiącym gofrem sprawia, że łezka się w oku kręci, na samą myśl o nich… Do tego dopełnienie ich wspaniałości przez guacamole i czerwoną fasolę powoduje w ustach eksplozję smaków większą niż kiedykolwiek zaserwował nam El Popo. Może troszkę… a nawet bardzo się podniecam tymi goframi, ale wierzcie mi, naprawdę jest czym!

[Ocena: 5]




Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka kukurydziana:: 60g
Mąka ryżowa:: 40g
Skrobia ziemniaczana:: 1 łyżka
Woda:: 100ml
Kumin:: 2 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Papryka ostra:: szczypta
Kukurydza:: 100g
Olej:: 2 łyżki
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka
Do podania
Guacamole::
Cebula czerwona::
Czerwona fasola::

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystko składniki na ciasto za wyjątkiem kukurydzy i 1 łyżki oleju zmiksuj lub bardzo porządnie wymieszaj - ja dla pewności zawsze używam blendera ręcznego. Dodaj odsączoną kukurydzę i ponownie wymieszaj.

2
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj ją delikatnie olejem i wyłóż ciasto. Zamknij i piecz około 5 minut. Podawaj z guacamole, czerwoną fasolą i cebulą.

Konrad Budzyk

Jestem autorem bloga Blendman.pl jak i przepisów. Jeśli masz jakieś pytania, po prostu napisz do mnie. Postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Krokiety z piekarnika
previous
Krokiety z piekarnika
Cykoria pieczona
next
Cykoria pieczona
Krokiety z piekarnika
previous
Krokiety z piekarnika
Cykoria pieczona
next
Cykoria pieczona
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Apetyt na Smaka

Ooo gofrów na słono jeszcze nie jadłam, przepis wygląda obiecująco więc trzeba będzie wypróbować 😉

Klaudia

Będą jutro na śniadanie!

Julia

Dzięki za przepis:) Jaką mąką bezglutenową można zastąpić m. ryżową?

Dorota

Miałam tylko mąkę ryżową pełnoziarnistą, to pewnie dlatego masa mi wyszła za gęsta… Może jutro powtórzę 😉

Karolina

Pyszne.dziekuje za przepis.ja dałam mąkę pełnoziarnistą bo Joe miałam ryżowej.podalam z sosem czosnkowym sałatą i serem pleśniowym.mega😁

Aga

Witam, czy użyłeś mąki kukurydzianej grubo mielonej, takiej jak np polenta czy takiej skrobi kukurydzianej co wygląda jak mąka ziemniaczana? Może to pytanie brzmi głupio ale nic nigdy nie robilam z mąki kukurydzianej…

Moje propozycje

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
()
x