Składniki
Na spód:
- 200g Mleczko kokosowe1/2 puszki, najlepiej schłodzone
- 75g Kasza jaglana ekspandowana
- 1 łyżka Cukier trzcinowy
- 1 łyżka Melasa
- 1 laska Wanilia
- Duża szczypta Cynamon
- Duża szczypta Kardamon
Na część serową
- 200g Wegański twaróg
- 200g Mleko roślinneu mnie sojowe
- 1 otarta cytryna Skórka z cytryny
- 1 laska Wanilia
- 12g Agar
- 1-2 łyżki Sok z cytryny
- 40ml Woda
Na górną część
- 120 g Powidła śliwkowe1/2 słoika, najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziły się z Symbio
Już podczas oczekiwania na “dojrzenie” twarogu, którym się z Wami dzieliłem kilka dni temu, po głowie chodziła mi jedna myśl “co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną, natomiast z drugiej dla kontrastu przygotowałem serniczki. Chciałem jednak uniknąć bycia banalnym i zastanawiałem się nad spodem oraz wierzchem serniczków. W związku z otrzymaniem paczki od Symbio postawiłem na powidła u góry, ponieważ są lekko kwaskowate, delikatnie słodkie i wprowadzają fajny kontrast dla sera. Co do spodu to pierwsza myśl: “czemu nie szyszka?!”. Sprawdzonego przepisu wcześniej nie miałem, tak więc wyruszyłem drogą po naszej rodzimej polskiej blogosferze. Okazało się, że Weganon posiada bardzo fajną wersję szyszek z ekspandowanej kaszy jaglanej -> przepis. Zakochałem się w pomyśle! Nie była to najzdrowsza opcja, na którą się napatoczyłem, ale sam wygląd małych ziarenek i kolor karmelu były cudownie oszałamiające.
W związku z tym, że słodycz towarzyszy nam na spodzie i delikatnie na wierzchu, postanowiłem część serową zrobić w wersji bardziej orzeźwiającej i kwaskowej, aby deser nie był mdły. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie, lekko i świeżo.
Jeśli nie chcecie używać kaszy jaglanej ze względu na dostępność lub cenę, to śmiało możecie sięgnąć po orkisz, pszenicę, grykę czy klasyczny ryż ekspandowany. Sprawdzą się świetnie! Melasę i cukier trzcinowy można zastąpić cukrem melasowym, tak jak u Weganon-a. Ja jednak takiego nie miałem, więc pokombinowałem troszkę.
Składniki
Na spód: | |
Mleczko kokosowe : 200g | |
Kasza jaglana ekspandowana : 75g | |
Cukier trzcinowy : 1 łyżka | |
Melasa : 1 łyżka | |
Wanilia : 1 laska | |
Cynamon : Duża szczypta | |
Kardamon : Duża szczypta | |
Na część serową | |
Wegański twaróg : 200g | |
Mleko roślinne : 200g | |
Skórka z cytryny : 1 otarta cytryna | |
Wanilia : 1 laska | |
Agar : 12g | |
Sok z cytryny : 1-2 łyżki | |
Woda : 40ml | |
Na górną część | |
Powidła śliwkowe : 120 g |
Wykonanie
1 Gotowe | Wykonanie spodów:Wyjmij białą część mleka kokosowego prosto do garnka, dodaj nasiona z wanilii oraz pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż masa stanie się ciemna i gęsta. Co jakiś czas mieszaj. |
2 Gotowe | Gdy jest już gotowa zdejmij z ognia, wmieszaj za pomocą widelca kaszę jaglaną tak, aby pokryła się cała powstałą masą. |
3 Gotowe | Weź kokilki lub jakieś foremki (u mnie średnica 9cm, ale oczywiście mogą być mniejsze), wyłóż folią aluminiową i rozdziel kaszę jaglaną, i wyrównaj masę ugniatając ją (u mnie wyszły 4 duże kokilki). Wstaw do lodówki. |
4 Gotowe | Wykonanie części serowej:W miseczce połącz wodę z agarem dokładnie mieszając i odstaw na 10 minut. |
5 Gotowe | W rondelku zagotuj mleko, dodaj napęczniały agar i za pomocą trzepaczki "trzep ile chcesz" - byle nie przypalić, bo potem musisz to zmywać! Gotuj przez około 5 minut i zdejmij z ognia. |
6 Gotowe | W misce umieść pozostałe składniki na masę serową oraz delikatnie przestudzone mleko i zblenduj. Spróbuj, ale nie za dużo. Wiem, że korci zjeść łyżeczką (lub palcem, bo jak wiadomo nie tylko w taki sposób smakuje lepiej, ale też jest mniej mycia) prosto z miski. Opamiętaj się! To jest do serniczków. No już, psik, zmykaj do kolejnego punktu, Łakomczuchu! |
7 Gotowe | Wykonanie ciasteczek:Wyjmij z lodówki spody, umieść na nich równomiernie masę serową, a następnie powidła śliwkowe. Wsadź do lodówki. Najlepiej smakują po odstaniu w lodówce 12 godzin, ale jest to mało prawdopodobne, aby komuś chciało się tyle czekać... |