Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej

Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Na spód:
Mleczko kokosowe : 200g 1/2 puszki, najlepiej schłodzone
Kasza jaglana ekspandowana : 75g
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Melasa : 1 łyżka
Wanilia : 1 laska
Cynamon : Duża szczypta
Kardamon : Duża szczypta
Na część serową
Wegański twaróg : 200g
Mleko roślinne : 200g u mnie sojowe
Skórka z cytryny : 1 otarta cytryna
Wanilia : 1 laska
Agar : 12g
Sok z cytryny : 1-2 łyżki
Woda : 40ml
Na górną część
Powidła śliwkowe : 120 g 1/2 słoika, najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziły się z Symbio

Składniki

  • Na spód:

  • Na część serową

  • Na górną część

Share

Już podczas oczekiwania na “dojrzenie” twarogu, którym się z Wami dzieliłem kilka dni temu, po głowie chodziła mi jedna myśl “co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną, natomiast z drugiej dla kontrastu przygotowałem serniczki. Chciałem jednak uniknąć bycia banalnym i zastanawiałem się nad spodem oraz wierzchem serniczków. W związku z otrzymaniem paczki od Symbio postawiłem na powidła u góry, ponieważ są lekko kwaskowate, delikatnie słodkie i wprowadzają fajny kontrast dla sera. Co do spodu to pierwsza myśl: “czemu nie szyszka?!”. Sprawdzonego przepisu wcześniej nie miałem, tak więc wyruszyłem drogą po naszej rodzimej polskiej blogosferze. Okazało się, że Weganon posiada bardzo fajną wersję szyszek z ekspandowanej kaszy jaglanej -> przepis. Zakochałem się w pomyśle! Nie była to najzdrowsza opcja, na którą się napatoczyłem, ale sam wygląd małych ziarenek i kolor karmelu były cudownie oszałamiające.

W związku z tym, że słodycz towarzyszy nam na spodzie i delikatnie na wierzchu, postanowiłem część serową zrobić w wersji bardziej orzeźwiającej i kwaskowej, aby deser nie był mdły. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie, lekko i świeżo.

Jeśli nie chcecie używać kaszy jaglanej ze względu na dostępność lub cenę, to śmiało możecie sięgnąć po orkisz, pszenicę, grykę czy klasyczny ryż ekspandowany. Sprawdzą się świetnie! Melasę i cukier trzcinowy można zastąpić cukrem melasowym, tak jak u Weganon-a. Ja jednak takiego nie miałem, więc pokombinowałem troszkę.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Na spód:
Mleczko kokosowe : 200g 1/2 puszki, najlepiej schłodzone
Kasza jaglana ekspandowana : 75g
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Melasa : 1 łyżka
Wanilia : 1 laska
Cynamon : Duża szczypta
Kardamon : Duża szczypta
Na część serową
Wegański twaróg : 200g
Mleko roślinne : 200g u mnie sojowe
Skórka z cytryny : 1 otarta cytryna
Wanilia : 1 laska
Agar : 12g
Sok z cytryny : 1-2 łyżki
Woda : 40ml
Na górną część
Powidła śliwkowe : 120 g 1/2 słoika, najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziły się z Symbio

Wykonanie

1
Gotowe

Wykonanie spodów:

Wyjmij białą część mleka kokosowego prosto do garnka, dodaj nasiona z wanilii oraz pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż masa stanie się ciemna i gęsta. Co jakiś czas mieszaj.

2
Gotowe

Gdy jest już gotowa zdejmij z ognia, wmieszaj za pomocą widelca kaszę jaglaną tak, aby pokryła się cała powstałą masą.

3
Gotowe

Weź kokilki lub jakieś foremki (u mnie średnica 9cm, ale oczywiście mogą być mniejsze), wyłóż folią aluminiową i rozdziel kaszę jaglaną, i wyrównaj masę ugniatając ją (u mnie wyszły 4 duże kokilki). Wstaw do lodówki.

4
Gotowe

Wykonanie części serowej:

W miseczce połącz wodę z agarem dokładnie mieszając i odstaw na 10 minut.

5
Gotowe

W rondelku zagotuj mleko, dodaj napęczniały agar i za pomocą trzepaczki "trzep ile chcesz" - byle nie przypalić, bo potem musisz to zmywać! Gotuj przez około 5 minut i zdejmij z ognia.

6
Gotowe

W misce umieść pozostałe składniki na masę serową oraz delikatnie przestudzone mleko i zblenduj. Spróbuj, ale nie za dużo. Wiem, że korci zjeść łyżeczką (lub palcem, bo jak wiadomo nie tylko w taki sposób smakuje lepiej, ale też jest mniej mycia) prosto z miski. Opamiętaj się! To jest do serniczków. No już, psik, zmykaj do kolejnego punktu, Łakomczuchu!

7
Gotowe

Wykonanie ciasteczek:

Wyjmij z lodówki spody, umieść na nich równomiernie masę serową, a następnie powidła śliwkowe. Wsadź do lodówki. Najlepiej smakują po odstaniu w lodówce 12 godzin, ale jest to mało prawdopodobne, aby komuś chciało się tyle czekać...

Poprzedni
Tosty francuskie
Następny
Sos czosnkowy na kaszy jaglanej




Tosty francuskie
Sos czosnkowy na kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments