Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej

Serniczki na spodzie z kaszy jaglanej

Składniki

Ilość porcji:
Na spód:
Mleczko kokosowe : 200g 1/2 puszki, najlepiej schłodzone
Kasza jaglana ekspandowana : 75g
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Melasa : 1 łyżka
Wanilia : 1 laska
Cynamon : Duża szczypta
Kardamon : Duża szczypta
Na część serową
Wegański twaróg : 200g
Mleko roślinne : 200g u mnie sojowe
Skórka z cytryny : 1 otarta cytryna
Wanilia : 1 laska
Agar : 12g
Sok z cytryny : 1-2 łyżki
Woda : 40ml
Na górną część
Powidła śliwkowe : 120 g 1/2 słoika, najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziły się z Symbio

Składniki

  • Na spód:

  • Na część serową

  • Na górną część

Share

Już podczas oczekiwania na “dojrzenie” twarogu, którym się z Wami dzieliłem kilka dni temu, po głowie chodziła mi jedna myśl “co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną, natomiast z drugiej dla kontrastu przygotowałem serniczki. Chciałem jednak uniknąć bycia banalnym i zastanawiałem się nad spodem oraz wierzchem serniczków. W związku z otrzymaniem paczki od Symbio postawiłem na powidła u góry, ponieważ są lekko kwaskowate, delikatnie słodkie i wprowadzają fajny kontrast dla sera. Co do spodu to pierwsza myśl: “czemu nie szyszka?!”. Sprawdzonego przepisu wcześniej nie miałem, tak więc wyruszyłem drogą po naszej rodzimej polskiej blogosferze. Okazało się, że Weganon posiada bardzo fajną wersję szyszek z ekspandowanej kaszy jaglanej -> przepis. Zakochałem się w pomyśle! Nie była to najzdrowsza opcja, na którą się napatoczyłem, ale sam wygląd małych ziarenek i kolor karmelu były cudownie oszałamiające.

W związku z tym, że słodycz towarzyszy nam na spodzie i delikatnie na wierzchu, postanowiłem część serową zrobić w wersji bardziej orzeźwiającej i kwaskowej, aby deser nie był mdły. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie, lekko i świeżo.

Jeśli nie chcecie używać kaszy jaglanej ze względu na dostępność lub cenę, to śmiało możecie sięgnąć po orkisz, pszenicę, grykę czy klasyczny ryż ekspandowany. Sprawdzą się świetnie! Melasę i cukier trzcinowy można zastąpić cukrem melasowym, tak jak u Weganon-a. Ja jednak takiego nie miałem, więc pokombinowałem troszkę.

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Na spód:
Mleczko kokosowe : 200g 1/2 puszki, najlepiej schłodzone
Kasza jaglana ekspandowana : 75g
Cukier trzcinowy : 1 łyżka
Melasa : 1 łyżka
Wanilia : 1 laska
Cynamon : Duża szczypta
Kardamon : Duża szczypta
Na część serową
Wegański twaróg : 200g
Mleko roślinne : 200g u mnie sojowe
Skórka z cytryny : 1 otarta cytryna
Wanilia : 1 laska
Agar : 12g
Sok z cytryny : 1-2 łyżki
Woda : 40ml
Na górną część
Powidła śliwkowe : 120 g 1/2 słoika, najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziły się z Symbio

Wykonanie

1
Gotowe

Wykonanie spodów:

Wyjmij białą część mleka kokosowego prosto do garnka, dodaj nasiona z wanilii oraz pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż masa stanie się ciemna i gęsta. Co jakiś czas mieszaj.

2
Gotowe

Gdy jest już gotowa zdejmij z ognia, wmieszaj za pomocą widelca kaszę jaglaną tak, aby pokryła się cała powstałą masą.

3
Gotowe

Weź kokilki lub jakieś foremki (u mnie średnica 9cm, ale oczywiście mogą być mniejsze), wyłóż folią aluminiową i rozdziel kaszę jaglaną, i wyrównaj masę ugniatając ją (u mnie wyszły 4 duże kokilki). Wstaw do lodówki.

4
Gotowe

Wykonanie części serowej:

W miseczce połącz wodę z agarem dokładnie mieszając i odstaw na 10 minut.

5
Gotowe

W rondelku zagotuj mleko, dodaj napęczniały agar i za pomocą trzepaczki "trzep ile chcesz" - byle nie przypalić, bo potem musisz to zmywać! Gotuj przez około 5 minut i zdejmij z ognia.

6
Gotowe

W misce umieść pozostałe składniki na masę serową oraz delikatnie przestudzone mleko i zblenduj. Spróbuj, ale nie za dużo. Wiem, że korci zjeść łyżeczką (lub palcem, bo jak wiadomo nie tylko w taki sposób smakuje lepiej, ale też jest mniej mycia) prosto z miski. Opamiętaj się! To jest do serniczków. No już, psik, zmykaj do kolejnego punktu, Łakomczuchu!

7
Gotowe

Wykonanie ciasteczek:

Wyjmij z lodówki spody, umieść na nich równomiernie masę serową, a następnie powidła śliwkowe. Wsadź do lodówki. Najlepiej smakują po odstaniu w lodówce 12 godzin, ale jest to mało prawdopodobne, aby komuś chciało się tyle czekać...

Poprzedni
Tosty francuskie
Następny
Koktajl szpinakowy z bananem i mango




Tosty francuskie
Koktajl szpinakowy z bananem i mango
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments