Naleśniki z makiem

Naleśniki z makiem

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 100g
Mleko sojowe : 180ml
Sól : szczypta
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Olej : do smażenia
Mak niebieski : 3 łyżki

Dobre i bogate w wapń śniadanie? Zrób naleśniki z makiem i zasmakuj w zdrowym jedzeniu. Dodaj masło orzechowe, owoce lub rodzynki i pałaszuj!

Składniki

Share

Naleśniki z makiem

Mój sposób na dużą porcję wapnia? Naleśniki z makiem! Zresztą mak zawiera nie tylko dużą ilość wapnia, ale również białka, witamin i błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Jednocześnie trzeba pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny, ale w związku z tym, że dostarcza całą masę zdrowotności, to przyjmijmy, że są to “dobre” kalorie.

Niestety muszę zmartwić przyszłych i obecnych narkomanów chcących zacząć dzień od naćpania się naleśnikami. Mak niebieski (spożywczy) nie ma właściwości narkotycznych, więc jeśli chcesz poprzez zjedzenie śniadania lub kolacji się odurzyć, to musisz szukać tak zwanego maku lekarskiego – a tego niestety w popularnych marketach na pewno nie znajdziesz.

Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki!

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 100g
Mleko sojowe : 180ml
Sól : szczypta
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Olej : do smażenia
Mak niebieski : 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki poza makiem i olejem zmiksuj. Dodaj mak i porządnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor

Kopytka z bobu
Poprzedni
Kopytka z bobu
Cebularze
Następny
Cebularze




Kopytka z bobu
Kopytka z bobu
Cebularze
Cebularze
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Majka

Jakiś Ty, Konrad, oryginalny! Ja to bym raczej w ml mleko podawała, a mąkę w gramach 😉 😛

PS Przepis łatwiutki, acz ciekawy 😉 🙂

Sylwia

Zrobilam dzisiaj na śniadanie. Bardzo pyszne. Jako krem, użyłam dojrzałego banana, namoczonych nasion chia i masła orzechowego. Dodatkowo do środka dołożyłam czerwone i czarne porzeczki oraz agrest z ogrodu, jagody z lasu, i czereśnie, jabłko oraz nektarynkę.