Naleśniki z makiem

0 0
Naleśniki z makiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna:: 100g
Mleko sojowe:: 180ml
Sól:: szczypta
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka
Olej:: do smażenia
Mak niebieski:: 3 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
160
Kalorie
6g
Białko
5.2g
Tłuszcz
23.7g
Węgl.
2.6g
Błonnik

Dobre i bogate w wapń śniadanie? Zrób naleśniki z makiem i zasmakuj w zdrowym jedzeniu. Dodaj masło orzechowe, owoce lub rodzynki i pałaszuj!

  • 20 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Naleśniki z makiem

Mój sposób na dużą porcję wapnia? Naleśniki z makiem! Zresztą mak zawiera nie tylko dużą ilość wapnia, ale również białka, witamin i błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Jednocześnie trzeba pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny, ale w związku z tym, że dostarcza całą masę zdrowotności, to przyjmijmy, że są to „dobre” kalorie.

Niestety muszę zmartwić przyszłych i obecnych narkomanów chcących zacząć dzień od naćpania się naleśnikami. Mak niebieski (spożywczy) nie ma właściwości narkotycznych, więc jeśli chcesz poprzez zjedzenie śniadania lub kolacji się odurzyć, to musisz szukać tak zwanego maku lekarskiego – a tego niestety w popularnych marketach na pewno nie znajdziesz.

Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki!

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna:: 100g
Mleko sojowe:: 180ml
Sól:: szczypta
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka
Olej:: do smażenia
Mak niebieski:: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki poza makiem i olejem zmiksuj. Dodaj mak i porządnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor

Konrad Budzyk

Kopytka z bobu
previous
Kopytka z bobu
Cebularze
next
Cebularze
Kopytka z bobu
previous
Kopytka z bobu
Cebularze
next
Cebularze
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Majka

Jakiś Ty, Konrad, oryginalny! Ja to bym raczej w ml mleko podawała, a mąkę w gramach 😉 😛

PS Przepis łatwiutki, acz ciekawy 😉 🙂

Konrad Budzyk

hahaha poprawione. Dzięki za uwagę 🙂 Wsio się zgadzało jak chodzi o ilości, tylko g z ml pomylone 🙂

Sylwia

Zrobilam dzisiaj na śniadanie. Bardzo pyszne. Jako krem, użyłam dojrzałego banana, namoczonych nasion chia i masła orzechowego. Dodatkowo do środka dołożyłam czerwone i czarne porzeczki oraz agrest z ogrodu, jagody z lasu, i czereśnie, jabłko oraz nektarynkę.

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x