Placuszki żołędziowe

Placuszki żołędziowe

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 30g
Mąka żołędziowa : 30g
Banan : 1/2 banana 50g
Mleko roślinne : 80ml
Syrop klonowy : 30g
Olej : 1 łyżka
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Cynamon : szczypta
Sól : szczypta

Lubicie eksperymentować w kuchni z niecodziennymi mąkami? Ja tak, dlatego dzisiaj mam dla Was placuszki żołędziowe, które nie tylko są pyszne, ale też zdrowe.

Składniki

Share

Placuszki żołędziowe

Bardzo lubię sięgać po nowe i wcześniej nieznane mi mąki. Poza tym, że często niosą ze sobą masę wartości odżywczych, to przede wszystkim dają nowe możliwości i chęci do działania. Dzięki temu, że w kolejnych przesyłkach lub na sklepowych półkach napotykam na takie hiciory jak dzisiejsza mąka żołędziowa, to nabieram ochoty na eksperymenty. Placuszki żołędziowe to mój pierwszy raz z tą mąką i muszę przyznać, że jest to… bardzo fajny składnik! Będę musiał na pewno pogłówkować w jaki inny ciekawy sposób mogę ją wykorzystać, ale do placuszków z mąki żołędziowej na pewno nie raz wrócę.

Czy warto używać mąki żołędziowej? Tak. Jest bardzo bogata w wapń, magnez i potas oraz witaminy z grupy B.  Ponadto zawiera masę błonnika! Dzięki temu jej dodatek do placuszków czy wypieków sprawi, że będą one jeszcze zdrowsze, a Wy będziecie mogli je jeść bez wyrzutów sumienia… lub z mniejszymi wyrzutami.

U mnie, jak widać na zdjęciu, placuszki żołędziowe zostały zaserwowane z roślinnym jogurtem i konfiturą z owoców leśnych. Połączenie rewelacyjne! Świetnie sprawdzi się również dowolny syrop, wegańska bita śmietana, czekolada lub mus owocowy.

Inne przepisy na placuszki:

Placki z amarantusa
Placuszki z mąki gryczanej
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami
Placuszki kokosowe
Placki z czerwonej soczewicy

[Ocena: 0]




Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna : 30g
Mąka żołędziowa : 30g
Banan : 1/2 banana 50g
Mleko roślinne : 80ml
Syrop klonowy : 30g
Olej : 1 łyżka
Proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Cynamon : szczypta
Sól : szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Umieść wszystkie składniki (włącznie z olejem) w malakserze lub misce i zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt płynna, to dodaj więcej mąki orkiszowej. Konsystencja powinna być taka, żeby placuszki nie rozpływały się po patelni podczas nakładania! Odstaw masę na 15 minut.

2
Gotowe

Po tym czasie umieść patelnię na średnim ogniu. Jeśli masz patelnię, której ufasz i wiesz, że na pewno do niej nic nie przywiera (tak jak ja), to smaż na suchej. Jeśli jednak masz obawy, to posmaruj delikatnie olejem. Wykładaj placuszki na patelnię (1 spora łyżka = 1 placuszek) i smaż z obu stron na złoty kolor. Na początku usmaż jednego i zobacz czy bez problemu się obracają. Jeśli masz z tym problem, to dodaj więcej mąki do masy. U mnie wystarczyły dokładnie takie proporcje jak w przepisie.

Czerwona kapusta z rodzynkami
Poprzedni
Czerwona kapusta z rodzynkami
Kotlety z pieczarek
Następny
Kotlety z pieczarek




Czerwona kapusta z rodzynkami
Czerwona kapusta z rodzynkami
Kotlety z pieczarek
Kotlety z pieczarek
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa Elodie

Szukam i szukam, wyglada na to ze nie podales skladników!