Ingredients
-
1 duża Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Olej
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
szczypta Sól
-
180g Tofu wędzone
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżka Płatki drożdżowe
-
do smaku Pieprz i sól
Pasta z wędzonego tofu
Klasyczna, delikatna, gładka, o wspaniałym wędzonym aromacie… po prostu PYSZNA wegańska pasta kanapkowa z tofu wędzonego i smażonej cebuli.
Pasta z wędzonego tofu idealnie sprawdzi się na świeżym pieczywie, w towarzystwie np. ogórka kiszonego, pomidora i posiekanego szczypiorku. Możesz do niej upiec domowe bułki pszenne, bajgle lub moje ulubione podpłomyki z patelni.
Jeśli lubisz robić domowe smarowidła, to sprawdź koniecznie moją książkę pt. „HUMMUSY I PASTY„. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji!
[Ocena: 4.9]
Składniki
Ilość porcji:
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Olej: 4 łyżki | |
Cukier: 1/2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Tofu wędzone: 180g | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Płatki drożdżowe: 1 łyżka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Rewelacja 😊robiłam już 3 razy za każdym razem daję odrobinę przypraw (papryka wędzona lub ostra) – przepyszna pasta – na stałe wchodzi do jadłospisu 😊
Super, bardzo mi miło! 🙂
Eksperyment dzisiejszy😆 nigdzie nie było tofu wędzonego… wzięłam naturalne i płaską łyżeczkę papryki wędzonej. Super, tak naprawdę smak niewiele się różni. Pozdrawiam
Super, bardzo mi miło, że z tofu naturalnym również smakowało 🙂