Placki z czerwonej soczewicy

Placki z czerwonej soczewicy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Podstawa
Soczewica czerwona:: 180g
Mąka gryczana:: 150g
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Woda:: 350ml
Dodatki
Pomidory suszone:: 15 sztuk
Zielone oliwki:: 15 sztuk
Cebula biała:: 1 sztuka
Czosnek:: 4 ząbki
Zioła prowansalskie:: 3 łyżeczki
Sól:: 1-2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 5 łyżek

Nutritional information

Placek
Porcja
70
Kalorie
3.3g
Białko
1.3g
Tłuszcz
10.9g
Węglowodany
1.2g
Błonnik

Placki z czerwonej soczewicy to pełnowartościowy posiłek! Placki zawierają bardzo dobrej jakości białko, masę witamin i minerałów, a przede wszystkim... rewelacyjnie smakują!

  • 30 min
  • Serves 20
  • Easy

Ingredients

  • Podstawa

  • Dodatki

  • Opcjonalnie

Share

Placki z czerwonej soczewicy

Na diecie roślinnej dobrze zbilansowany posiłek jest bardzo ważny. Zastanawiałem się chwilkę w jaki sposób przemycić do śniadania strączki i mąkę gryczaną, na którą jestem ostatnio strasznie napalony. Pierwszą myślą były naleśniki gryczane z jakimś farszem, ale nie chciało mi się robić… postawiłem więc na placki z czerwonej soczewicy w śródziemnomorskim stylu i to był naprawdę świetny wybór.

Bardzo przydatny przy tym przepisie będzie blender kielichowy, ale ręcznym również dasz radę! Troszkę dłużej będzie trzeba pomiksować, ale efekt końcowy uzyskasz identyczny. Do masy na placki z soczewicy oczywiście możesz wrzucić inne dodatki. Ja miałem akurat otworzony słoik zielonych oliwek i wiecznie otwarte serce dla suszonych pomidorów.

Ja zaserwowałem sobie placuszki z prostym ketchupem, ale rewelacyjnie będzie pasował również wegański majonez, sos czosnkowy z kaszy jaglanej czy sos tzatziki ze słonecznika. Do wyboru do koloru.

Placki z soczewicy

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy konieczna jest mąka gryczana?

Nie. Spokojnie możesz ją zastąpić mąką pszenną, orkiszową lub inną ulubioną.

  • Czy zamiast soczewicy czerwonej mogę dodać zieloną?

Teoretycznie tak, ale raczej w towarzystwie mąki pszennej, bo zielona soczewica, jak i mąka gryczaną są „ziemiste” i placki mogą nie być zbyt atrakcyjne.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Podstawa
Soczewica czerwona:: 180g
Mąka gryczana:: 150g
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Woda:: 350ml
Dodatki
Pomidory suszone:: 15 sztuk
Zielone oliwki:: 15 sztuk
Cebula biała:: 1 sztuka
Czosnek:: 4 ząbki
Zioła prowansalskie:: 3 łyżeczki
Sól:: 1-2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 5 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

Zalej soczewicę zimną wodą i odstaw na 8-12 godzin.

2
Gotowe

Po tym czasie przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i umieść w kielichu blendera. Dodaj czosnek, sól, zioła, proszek do pieczenia, płatki drożdżowe (opcjonalnie) i wodę. Zmiksuj na gładką masę (około 2 minuty).

3
Gotowe

Przelej do miski, wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, cebulę oraz posiekane oliwki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

4
Gotowe

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Smaż nieduże placuszki (1 placuszek = 1 spora łyżka) na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

Konrad Budzyk

Placuszki kokosowe
previous
Placuszki kokosowe – potrójna siła
Pieczona kasza gryczana
next
Pieczona kasza gryczana
Placuszki kokosowe
previous
Placuszki kokosowe – potrójna siła
Pieczona kasza gryczana
next
Pieczona kasza gryczana
Subscribe
Powiadom o
guest
45 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia

Myślisz że na śniadanie mogą być czy raczej na obiad?

Konrad Budzyk

Ja robiłem na śniadanie i świetnie „weszły” 🙂

Aśka

Czy soczewicę trzeba tak długo moczyć? Chodzi o to by była bardziej miekka?

Konrad Budzyk

Dokładnie 🙂 Dzięki temu dużo łatwiej jest zmiksować. Jeśli masz bardzo dobry blender, możliwe, że wystarczy kilka minut w gorącej wodzie. Ja jednak wolę zalać na całą noc 🙂

Aśka

Soczewica już się moczy będziemy próbować 🙂 Dzisiaj na śniadanie już były naleśniki a właściwie jeden duży naleśnik z komosy ryżowej – z rozpędu wlałam całe ciasto na patelnię 🙂 Smak bardzo delikatny, dodałam jeszcze startą cukinie i chilli, ale jeszcze chyba bym czymś doprawiła – będę próbować i chyba zrobię wersję dla córki (7mc).

Konrad Budzyk

Cieszę się,że wyszedł 🙂 Jestem przekonany, że placki z soczewicy też posmakują 🙂

Aśka

Są super! Dzisiaj robiłam, dodałam tylko mąkę z cieciorki. Bardzo fajnie doprawione. Znajoma myślała po zapachu, że to placki ziemniaczane 🙂

Konrad Budzyk

Ooo super! Hmm mam sporo mąki z cieciory, to może spróbuję 🙂

Karolina

Czy wyjda z ciecierzycy z puszki albo gotowej juz soczewicy ?

Konrad Budzyk

Nie robiłem, więc gwarancji nie dam, ale myślę, że z ugotowanej soczewicy również wyjdzie. Z ciecierzycy zapewne też 🙂

Sabina

Muszę koniecznie spróbować 😍. Ciekawe jak mój anty-warzywny partner i dziecko na nie zareagują.

Konrad Budzyk

Koniecznie daj znać 🙂

Magda

Chciałabym zrobić takie placuszki, ale musiałabym pominąć mąkę. Nie mogę zastąpić mąki gryczanej żadną inną oprócz ciecierzycowej, ale ta z kolei ma bardzo mocny smak. Myślisz, ze dałoby się zrobić takie placki bez żadnej mąki?

Konrad Budzyk

Pani Asia pisze, że z cieciorką też super wychodzą. Zachęcam do spróbowania 🙂

Kasia

ja też zrobiłam z mąką z cieciorki, super smak, moim zdaniem, podobne w smaku do placków ziemniaczanych:)

Agata

zrobiłam z mąką kukurydzianą – kozackie, polecam.

Nat

Wyszły obłędne. Dziękuję za przepis!

Barbara

Mam i ja…Zajadam z gulaszem warzywnym PYCHA

Marta

Wow super! bardzo się cieszę, że trafiłam na tego bloga 😀

beata

witam:) mam i ja:) dodałam starta cukinię bo zalegała mi w lodówce:) pycha:)

45
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x