Ingredients
-
300g Bób
-
1 sztuka Cebula biała
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej
-
200g Ajwar
-
1/2 sztuki Papryka czerwona
-
szczypta Papryka ostra
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Bób po chorwacku
Prawdopodobnie bób po chorwacku będzie ostatnim w tym sezonie przepisem z bobem. Niewykluczone, że wykombinuję coś z mrożonego bobu, ale objadłem się go niemiłosiernie i na najbliższe miesiące wystarczy… Przy okazji spałaszowania niemalże połowy słoiczka ajwaru, zastanawiałem się co z resztą zrobić. Czy dalej ładować na kanapki, czy poszaleć kreatywniej. Postawiłem na połączenie ajwaru z bobem i naprawdę muszę przyznać, że te smaki świetnie ze sobą współgrają.
Dla tych co nie wiedzą, ajwar to pasta na bazie papryki i bakłażana, która jest charakterystyczna dla Bałkanów. Można ją oczywiście zrobić samodzielnie lub skoczyć do sklepu za rogiem. Ajwar jest na tyle popularny w naszym kraju, że znajdziemy go w większości sklepów.
Zobacz inne przepisy z bobem
Składniki
| Bób:: 300g | |
| Cebula biała:: 1 sztuka | |
| Czosnek:: 2 ząbki | |
| Olej:: 1 łyżka | |
| Ajwar:: 200g | |
| Papryka czerwona:: 1/2 sztuki | |
| Papryka ostra:: szczypta | |
| Tymianek:: 1 łyżeczka | |
| Sól:: do smaku | |
| Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
|
1
Gotowe
|
Bób ugotuj (sprawdź jak ugotować bób) i ostudź. Jeśli skórka jest bardzo twarda, to go obierz - ja bobu nie obierałem. |
|
2
Gotowe
|
|
|
3
Gotowe
|








super przepis!
Pyszności !!!