Kasza kuskus perłowa z warzywami

0 0
Kasza kuskus perłowa z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza kuskus perłowa: 200g
Bulion warzywny: 500 ml
Cebula: 1 sztuka
Por: 1/2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Papryka czerwona: 1 duża
Cukinia: 1 sztuka
Ciecierzyca: 1 puszka
Sos sojowy: 3 łyżki
Papryka wędzona: 1-2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Kumin: 1/4 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Szpinak: 2-3 garści
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Dodatkowo
Świeża bazylia: do podania

Przygotowanie tego pysznego, zdrowego i szybkiego obiadu zajmie Ci maksymalnie 20 minut!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Jeśli obserwujesz mojego bloga od dłuższego czasu, to z pewnością wiesz, że stawiam na proste i szybkie do przygotowania posiłki. Kasza kuskus z warzywami nie jest odstępstwem od reguły. Wystarczy Ci kilka składników, które są dostępne w każdym sklepie, szczypta chęci i odrobina wolnego czasu… Dosłownie odrobina, ponieważ danie jest gorące, pachnące i gotowe do pałaszowania w około 20 minut!

Kasza kuskus perłowa z warzywami

Nie jest to klasyczna, drobna kasza kuskus, którą możesz zalać wrzątkiem lub bulionem. Kasza kuskus perłowa jest o wiele większa, wymaga gotowania i smakuje zupełnie inaczej. Koniecznie musisz jej spróbować.

Przepis na Kasza kuskus perłowa z warzywami | Kasza z warzywami | Kasza z cukinią, papryką i ciecierzycą

Kasza kuskus perłowa z warzywami

Dzisiejsze danie obiadowe, które dla Was i dla siebie przygotowałem oprócz tego, że smakuje świetnie, to w dodatku jest pełnowartościowym posiłkiem. Dzięki obecności dużej ilości warzyw, kaszy oraz ciecierzycy, otrzymujemy sycący i zdrowy obiad!

Strączki są bardzo ważnym elementem diety. Jeśli nie przepadasz za ciecierzycą, to możesz ją bez problemu zastąpić fasolą, soczewicą lub tofu.

Lubisz takie proste rozwiązania? Sprawdź koniecznie:

 

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza kuskus perłowa: 200g
Bulion warzywny: 500 ml
Cebula: 1 sztuka
Por: 1/2 sztuki
Czosnek: 2 ząbki
Olej: 2 łyżki
Papryka czerwona: 1 duża
Cukinia: 1 sztuka
Ciecierzyca: 1 puszka
Sos sojowy: 3 łyżki
Papryka wędzona: 1-2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Kumin: 1/4 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Szpinak: 2-3 garści
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Dodatkowo
Świeża bazylia: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę kuskus perłową ugotuj w bulionie zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, pora w półksiężyce, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej i smaż je przez 3-4 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

3
Gotowe

Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półksiężyce i dodaj na patelnię. Dorzuć odsączoną ciecierzycę, przyprawy oraz sos sojowy i duś na średnim ogniu przez około 5 minut.

4
Gotowe

Dodaj szpinak oraz pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, smaż jeszcze 2 minuty i dodaj ugotowaną kaszę kuskus. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku i zajadaj!

Konrad Budzyk

Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
previous
Zupa pieczarkowa z makaronem
Jak gotować kalafiora? Jak zrobić kalafiora?
next
Jak gotować kalafiora?
Zupa pieczarkowa z makaronem | Przepis na wegańską zupę pieczarkową
previous
Zupa pieczarkowa z makaronem
Jak gotować kalafiora? Jak zrobić kalafiora?
next
Jak gotować kalafiora?
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ilona

Chętnie spróbuję, jeszcze nie jadłam kaszy kus kus

Magda

To danie idealne dla mnie. Pozostaje mi tylko iść na zakupy i gotować

Grażyna

Bardzo lubię kuskus. Jeszcze nie jadłam w wersji perłowej

Ola

Właśnie zrobiłam to danie, bardzo mi smakuje, super przepis

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Dobrawa

Bardzo pyszne, mogę jeść to godzinami

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Joanna

Zamiast ciecierzycy wrzuciłam bób. Też spoko 😁

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x