Kotlety z pieczarek

4 0
Kotlety z pieczarek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki:: 250g
Orzechy włoskie:: 30g
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Mąka z ciecierzycy:: 75g
Papryka wędzona:: 1/2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
655
Kalorie
30g
Białko
35g
Tłuszcz
62.3g
Węgl.
10.3g
Błonnik

Lubisz pieczarki lub cierpisz na ich nadmiar? Szukasz sposobu, żeby je wykorzystać? Przepis na kotlety z pieczarek to to czego potrzebujesz!

  • 20 min
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

Share

Kotlety z pieczarek

Zarzuciłem Was ostatnio świetnymi (w moim odczuciu) przepisami na dodatki do kotletów. Teraz przyszedł czas na kotlety z pieczarek, którym na talerzu towarzyszyła surówka z marchewki. Oczywiście równie dobrze pasowałaby czerwona kapusta z rodzynkami lub surówka z selera, ale akurat na nią miałem największą ochotę.

Kotlety z pieczarek powstały co prawda z potrzeby zutylizowania pieczarek, których nakupiłem w niemalże hurtowej ilości i nie miałem co z nimi zrobić, ale absolutnie tego nie żałuję. Wyszły obłędne. Szukasz innego sposobu na wykorzystanie pieczarek? Może zainteresuje Cię zupa krem z pieczarek. Jest delikatna, kremowa i stosunkowo lekka, pomimo dodatku mleczka kokosowego. Wegańskie bolognese natomiast, to bardzo podobne składniki z jakimi mamy do czynienia w dzisiejszych kotletach, ale dzięki użyciu pomidorów i makaronu uzyskujemy zupełnie inne, ale równie ciekawe danie.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Pieczarki:: 250g
Orzechy włoskie:: 30g
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Mąka z ciecierzycy:: 75g
Papryka wędzona:: 1/2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Powinna się zeszklić.

2
Gotowe

W malakserze zmiel orzechy włoskie, a następie dodaj pieczarki, mąkę i przyprawy. Zmiksuj, ale NIE na gładką masę. Dodaj cebulę i wmieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Jeśli jest taka potrzeba, to wlej na patelnię olej (ja robię bez). Wykładaj kotleciki (1 kotlecik = 1 spora łyżka) i smaż je na średnim ogniu z obu stron na brązowy kolor.

Konrad Budzyk

Placuszki żołędziowe
previous
Placuszki żołędziowe
pasta ze słonecznika
next
Słodka pasta ze słonecznika
Placuszki żołędziowe
previous
Placuszki żołędziowe
pasta ze słonecznika
next
Słodka pasta ze słonecznika
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia 66

Miałam te kotleciki dziś na obiad, są pyszne 😋 Konrad miałeś rację Pozdrawiam

Paula

Czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy? 🙂 Pomyślałam o zmielonych płatkach owsianych 🙂

Konrad Budzyk

Jasne, że może być 🙂 Będą równie pyszne 🙂

Marta

PYCHOTA! 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x